İmamoğlu'nun şaibeli diploması ve fikri takibi! Dönemin Dekanı Prof. Dr. Fuat Çelebioğlu ve YÖK’ün açıklama borcu var
Geçen ay Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) 2024-2025 yılı "Barış" akademik teması altında açılış töreni yapıldı.
Törenin en büyük sürprizi ise sinemamızın sultanı Türkân Şoray’ın da davetli olarak orada bulunmasıydı. Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Üniversiteleri" içinde 'ilk kez' GAÜ Senatosu tarafından oybirliği ile alınmış karar doğrultusunda, Türkân Şoray’a “Fahri Doktora Unvanı” diploması verilecekti. Her zamanki gibi çok duygusal bir konuşma yaparak içten teşekkürlerini ileten Türkân Şoray artık FAHRİ DOKTOR olmuştu.
Ne tuhaf, İmamoğlu ile Şoray’ın yolları 24 yıl farkla da olsa GAÜ’nden geçmişti.
Aslında Türkân Şoray fahri de olsa on yıllar boyunca sinemaya verdiği emeğin karşılığı olarak bu “fahri diploma” yı almıştı.
İmamoğlu ise 1990 yılında sınava bile girmeden, o ilk kuruluş yıllarında boş beleş herkesi öğrenci olarak kaydeden bu okulun İletişim Fakültesi’ne kaydolmuş, ama orada daha “ce-e” bile demeden bir hokus pokusla Türkiye’de yapılan üniversite sınavlarında 500 tam puan üzerinden en az 450 puan alan öğrencilerin girebildiği İstanbul Üniversitesi’nin İngilizce eğitim veren seçkin İşletme Fakültesi’ne kerameti kendinden menkul bir “yatay geçiş” yaptırmıştı.
5 Ekim 2024 tarihli yazımda (*) “Yataydan diplomanın alameti farikası” başlığıyla bu yatay geçişin nasıl yasa dışı olduğunu anlattım. Daha doğrusu bu skandalı ilk ortaya çıkaran Veryansın tv’den Erdem Atay’dı ve araştırdıkça altından öylesine şaibeli bir durum ortaya çıktı ki insan pes demekten kendini alamıyor.
Olay şuydu:
Ekrem İmamoğlu 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nin(GAÜ) İletişim Fakültesi’nde okurken bir “yatay geçiş” le İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi’ne kayıt yaptırıyor ama o tarihte YÖK henüz GAÜ’ne DENKLİK vermemişti.
Denklik İmamoğlu kayıt yaptırdıktan tam üç yıl sonra, 1993-1994 döneminde verilmişti.
Bu durumu bizzat GAÜ ve KKTC’deki medya kaynakları doğruluyor zaten. Onu bırakın KKTC’deki YÖK muadili YÖDAK bile 1993 yılında kurulmuş. Öncesinde bu kurum olmadığı için YÖK Kıbrıs’taki üniversiteyi istese de tanıyamıyor. Bu nedenle 1990 yılındaki denklik süreci baştan tıkalı.
Kaldı ki İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi gibi çalışkan ve zeki öğrencilerin ter dökerek sınavlarına hazırlandığı, yüksek puanlarla girdiği bir okula GAÜ’nin kıytırık İletişim Fakültesi’nden DENKLİK OLSA BİLE yatay geçiş yapılamaz. Aynı bölümde okuması, not ortalamasının tutması ve benzeri pek çok kriter aranmakta.
Bu yasa dışı yatay geçiş nedeniyle Ekrem İmamoğlu’nun diploması da tartışmaya açıldı doğal olarak. Yasa dışı olarak kayıt yaptırılmış bir okuldan alınan diploma geçerli sayılabilir miydi?
Ekrem İmamoğlu bir sürü yerde bu konuda açıklama yaptı hepsi birbirinden tutarsız, adeta Andersen’den Masallar tadında anlatılardı.
Malum bu geçersiz yatay geçiş rezaletini Ekrem İmamoğlu destekçisi bir internet sitesi ile Sözcü gazetesinin bir yazarı temize çıkarmak istedi ama hepsi de birbirinden gülünç, yağlama yıkama, aklama paklama nameleriydi.
Epeydir Ekrem İmamoğlu’nun nasıl olduğu bilinmeyen karanlık bir yöntemle bu yasa dışı “yatay geçiş” yaptığı dönemde FAKÜLTENİN DEKANI KİMDİ diye araştırdım. Üniversite Rektörü Cem’i Demiroğlu idi ama Dekanı bulmakta zorlandım. Sonunda iznini almadığım için ismini yazamıyorum, muhalif kanattan bir gazeteci arkadaşım bana aşağıdaki görseli attı.
Evet, bu nasıl olduğu belirsiz “Yatay geçiş” esnasında Sayın Prof. Dr. Fuat Çelebioğlu İşletme Fakültesi dekanıydı. Kendisinin Allah uzun ömür versin, yaşadığını öğrendim.
Şimdi ondan beklenen, böyle bir yatay geçişe YÖK, GAÜ ile İstanbul Üniversitesi arasında henüz DENKLİK VERMEDİĞİ HALDE nasıl izin verildiğinin açıklaması. Üstelik bu konuda konuşan Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu’na göre o yıl 12 öğrenci bu “usul” ile yatay geçiş yaptırabilmiş.
Sadece o değil.
YÖK de kendinden beklenen açıklamayı yapmak zorunda.
Neden bekliyorsunuz arkadaş?
Yoksa buna benzer bir dolu şaibeli iş, ilişkiler ağı ortaya çıkacak diye mi korkuyorsunuz?
Şurası artık kesin.
Ekrem İmamoğlu’nun yasal olmayan yatay geçişle kayıt yaptırdığı okuldan aldığı diplomasının hukuki olarak geçerliliği olamaz.
Evet, kendi mahallesini bu konuda susturmayı başardı.
Ama biz gazeteciler fikri takip yapmayı severiz.
O yüzden buradan tekrar ediyorum.
Bu skandalın üstü örtülemez.
(*) https://www.tv100.com/yataydan-diplomanin-alameti-farikasi-ve-ekrem-imamoglu-ile-asil-nadirin-uc-ortak-noktasi-makale-785114