İmamoğlu’nun yasa dışı yatay geçişinde zaman aşımı yok! Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu kararına göre diploması da geçersiz

İşittiğime göre İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin İngilizce İşletme bölümüne Türkiye ve YÖK tarafından tanınmayan Girne Amerikan Üniversitesi’nden yasa dışı yollardan yatay geçişiyle ilgili olarak zaman aşımına güveniyormuş.

Şimdiden söyleyeyim. Güvendiği dağlara kar yağıyor.

Danıştay’ın gerçeğe dayalı olmayan beyanlarla, sahte evraklarla ve hileli işlemler için verdiği benzer kararlar mevcut ama hepsinden de önemlisi 4 Haziran 1974 tarih ve 14915 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan bir Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu kararı var. 1973/14 sayılı ve 1968/8 esas no’lu karar bu ve tüm benzer davalar için verdiği karar net biçimde BAĞLAYICI.

Ama önce ÇOK ÇARPICI BİR BİLGİYİ PAYLAŞAYIM sizinle.

Ekrem İmamoğlu’nun yasa dışı yatay geçişiyle ilgili.

Üniversiteler her yıl yatay geçiş taleplerini değerlendirmeden önce, yatay geçiş başvurusu yapılan yabancı üniversitenin Türkiye tarafından tanınıp tanınmadığını YÖK’ten soruyorlar. Çünkü Türkiye tarafından tanınmayan yabancı üniversitelerden yatay geçiş yolu kapalı. İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı Girne Amerikan Üniversitesi de TANINMAYAN YABANCI ÜNİVERSİTE kategorisinde

Örneğin İmamoğlu’nun “kayıt” yaptırdığı yıl Marmara Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi’nden yatay geçiş başvuruları yapan öğrenciler olduğu için YÖK’e bir yazıyla Girne Amerikan Üniversitesinin tanınıp tanınmadığını sormuş. YÖK, İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı yıl, bu iki ayrı üniversiteye de Girne Amerikan Üniversitesinin tanınmadığını bildirmiş. Yani YÖK tarafından, İmamoğlu’nun yatay geçiş yaptığı yıl, İmamoğlu ile aynı üniversitede okuyan öğrencilerin TÜRK ÜNİVERSİTELERİNE YATAY GEÇİŞ YAPAMAYACAĞINI bildirmiş YÖK.

Ama işe bakın ki bu soruyu YÖK’e BİR TEK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SORMAMIŞ.

Ne tesadüf değil mi?

Dört başı mamur bir katakulli.

YÖK’ÜN İMAMOĞLU DOSYASINI DANIŞTAY’A GÖNDERDİĞİ HABERİ DOĞRU DEĞİL

Bu arada kimi gazetelerde çıkan haberler yanıltıcı.

YÖK’ün dosyanın idari hukuk açısından incelenmesi için Danıştay’a gönderildiği haberi doğru değil. Çünkü Danıştay bu konuda görüş bildiremez.

Ekrem İmamoğlu tarafından yasa dışı yatay geçişinin iptali durumunda açılacak davanın görüleceği son yer ise Danıştay 8. Dairesi.

Mevzuatımızda yasalara aykırı bir idari işlem yapılmışsa, bu işlemler Danıştay’ın 1973 Tarihli yukarıda karar ve sayısını belirttiğim İçtihadı Birleştirme Kurulu kararında belirlenen ilkeler ve kriterlere göre geriye alınabiliyor.

GERÇEK DIŞI BEYAN, HİLE VE AÇIK HATA VARSA İDARİ İŞLEM ZAMAN AŞIMI OLMADAN İPTAL EDİLEBİLİYOR

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu (İBK) kararı açık ve net biçimde şunları söylüyor:

Mutlak butlan, ( Bir idari ya da hukuki işlemin başından itibaren geçersiz sayıldığı durum) kişinin gerçek dışı beyanı veya hilesi, açık hata hallerinde, idari işlemler herhangi bir süreye bakılmaksızın geriye alınabiliyor.

Dolayısıyla, mevzuatın açık hükmüne veya ilgilinin gerçeğe aykırı beyanına dayalı olarak düzenlenen bir işlem hiçbir zaman müktesep/kazanılmış hak olmuyor. Bu tür işlemler, süre kriteri olmaksızın her zaman geri alınabilecektir.

Konya Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Selman Özdemir’in DergiPark’ta yayınlanan “İdarî işlemin geri alınmasında, içtihadı birleştirme kurulu kararlarının idarî yargı pratiğindeki uygulanışına dair bir değerlendirme” başlıklı yazısında, 1973 tarihli Danıştay İBK kararının kullanımına yönelik uygulamadan çeşitli örneklere yer verilmiş ve bu karar açıklığa kavuşturulmuş.

İLK OLAY GERÇEĞE AYKIRI BEYAN İLE VETERİNER FAKÜLTESİNE KAYIT

Öğrenci üniversite giriş sınavında fakülteye kayıt için yeterli puanı alamamış olmasına rağmen, ilgililer gerçeğe aykırı beyan ve belge ile veteriner fakültesine kayıt yaptırmışlar. İhbarlar sonucu yapılan incelemeyle Disiplin Yönetmeliği hükümleri kapsamında bu kişiler “Fakülteden büsbütün çıkarılma” yaptırımı ile cezalandırılmış.

Öğrenciler ise inanılmaz bir pervasızlıkla bu işlemlerin iptali talebiyle dava açıyorlar. Danıştay da karar veriyor (*) aşağıdaki gibi:

“İdarenin sakat ve hukuka aykırı bu işlemlerine, ilgililerin hileli veya yanlış beyanı neden olmuşsa, idare edilenin lehine ortaya çıkmış hukuka aykırı durumun kazanılmış hak sayılamayacağı gibi, BU SAKAT İŞLEMLERİN İDARE TARAFINDAN GERİ ALINMASININ HER ZAMAN MÜMKÜN OLDUĞU

İKİNCİ OLAY; BAŞKASININ YERİNE SINAVA GİRENLER

Başkalarının sınava girmesi sonrası bazı kişiler tıp fakültelerine kayıtlarını yaptırmış. Durumun tespiti sonrasında bu kişilerin fakülteden kayıtlarının silinmesine karar verilmiş; bu karara karşı “zamanaşımı” ileri sürülerek açılan davalarda Danıştay özetle şöyle karar (**) vermiş:

“Sınav kurallarını ihlâl ederek hak etmediği bir Yükseköğretim Kurumuna kaydını yaptıran kişi hukuken hiçbir zaman üniversite öğrencisi niteliğini kazanamaz. Dolayısıyla kayıt silme işleminin sonucu itibariyle yerinde olduğu”

ÖĞRENCİ MEZUN OLDUYSA DA ZAMANAŞIMI SÖZKONUSU OLUR MU?

Yukarıdaki iki örnek olayda gerçeğe aykırı belge ya da sınavda hile ile kayıt yaptıran kişilerin öğrenimleri sırasında alınan kararlara ilişkin. ANCAK, yapılan yasa dışı idari işlemin MEZUN OLDUKTAN SONRA ORTAYA ÇIKMASI HALİNDE, bu kişinin kayıt işleminin geri alınamayacağı anlamına mı gelir?

Hayır, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu’nun (İBK) yukarıda tarih ve karar numarasını verdiğimiz kararına göre benzer tüm hileli ve gerçeğe aykırı beyanlarla yapılan idari işlemlerde ZAMANAŞIMI SÖZKONUSU OLMUYOR.

İBK’da altı çizilen hususlar çok anlaşılır ve net:

1-Hukuka aykırı işlemle, hileli beyanlarla, sahte evraklarla, açık ve net hatalarla idari işlem yapılması durumunda; yani yasa dışı yöntemle üniversiteye kayıt yaptırılmışsa söz konusu kişi fiilen öğrenciliğe kayıt olsa da hukuken öğrenci sıfatını kazanamamıştır.

2-Bu nedenle hukuken öğrenci statüsü içine girememiş bu kişilerin kayıtlarının okuldan atılmak sureti ile değil idarî işlemin geri alınması, yani üniversite kaydının geri alınması yoluyla silinmesi gerekmektedir.

3-Kişinin gerçek dışı beyan veya hilesinin, sahte evrakların ve idarenin açık hatasının yanlış işlem tesisine neden olduğu hâllerde, günümüz idaresi yanlış işlemini HERHANGİ BİR SÜRE ŞARTINA BAĞLI KALMAKSIZIN GERİYE DOĞRU YÜRÜR şekilde geri alabilir. Bu İBK kararında yer alan kayıt işleminin “öğrenim süresi içinde” geri alınacağı yönünde ifadeler kullanılmasının sebebi, karara konu olayların öğrenim süresi içerisinde üniversite öğrenciliğiyle ilişiğin kesilmesine ilişkin olmasından kaynaklanmakta. Bu bakımdan, gerçeğe aykırı belgeyle yahut sınavda yerine başka kişiyi koyarak üniversiteye kaydolan kişinin durumunun MEZUN OLDUKTAN SONRA ORTAYA ÇIKMASI HALİNDE DE KİŞİNİN KAYIT İŞLEMİNİN SİLİNMESİNİN VE DİPLOMANIN GEÇERSİZ KILINMASININ hukuken mümkün olduğu değerlendirilmekte.

Dediğimiz gibi bu tür sahte evraklarla, gerçeğe aykırı ve hileli beyanlarla, mevcut uygulamayı bilerek açık bir hata ile malul bir idari işlemle yapılan öğrenci kayıtlarında kanun koyucu süre belirtmemiş. Dolayısıyla da zaman aşımı yok. Dolayısıyla da yargının, bir süre ihdas etme ve süre normu koyma yetkisi bulunmamakta.

Kısaca İstanbul Üniversitesi derhal Ekrem İmamoğlu’nun yasa dışı yatay geçiş işlemiyle diplomasını iptal etmeli. İmamoğlu bu konuda dava açsa da verilmiş kararlar belli.

Bundan ötesi yok.

Kimse de bir tarafından element uydurmasın.

(*) Danıştay Sekizinci Dairesi’nin 30.04.1973 tarih, E:1972/157; K:1973/2003 sayılı kararı. Danıştay Sekizinci Dairesi’nin 01.04.1974 tarih, E:1974/1103; K:1974/1735 sayılı kararı.

(**) Danıştay Sekizinci Dairesi’nin 15.01.1985 tarih, E:1985/260, K:1985/32 sayılı kararı. Danıştay Sekizinci Dairesi’nin 15.01.1985 tarih, E:1984/261, K:1985/33 sayılı kararı. Danıştay Sekizinci Dairesi’nin 15.01.1985 tarih, E:1984/668, K:1985/35 sayılı kararı.