Hindistan’da çiftçiler büyük bir problemle karşı karşıya. Çiftliklerdeki ineklerin birçoğunda yumrulu deri hastalığı denilen ölümcül bir hastalık görülmeye başlandı.
SÜT FİYATLARI ARTTI
Bu hastalık ineklerdeki süt üretimi düşürürken süt fiyatları da yıl içinde %15'ten fazla arttı. Süt ve diğer temel ihtiyaç maddelerinde yükselen fiyatların, bu yıl yapılacak eyalet seçimleri öncesinde siyasi bir mesele haline gelmesi bekleniyor.
SÜT FİYATLARI TARTIŞILIYOR
Uzmanlar sütün tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşabileceğini ifade etti. Ancak hükümet destekli Ulusal Süt Ürünleri Geliştirme Kurulu'ndan (NDDB) üst düzey bir yetkili, süt üretiminin Mart 2023'e kadar olan mali yılda yalnızca %1 artarak, son on yıldaki yıllık ortalama %5,6'lık oranın oldukça altında kalmış olabileceğini söyledi.
HASTALIKLAR ARTTIĞI İÇİN UYGUN FİYATLI İNEK BULUNMUYOR
Önemli bir süt üreticisi eyalet olan Rajasthan'ın Khejri Bujurg köyünden 57 yaşındaki bir çiftçi olan Ramavatar Sharma, süt fiyatlarından para kazanmak istediğini ancak uygun fiyatlı sığır bulamadığını ifade etti.
“PİYASADA SAĞLIKLI AZ İNEK VAR”
Çocukluğundan beri sığır yetiştiren Sharma, "Piyasada sağlıklı az inek olduğu için sığır fiyatları iki katına çıktı" ifadelerini kullandı. Bu kayıplar, çiftçilerin sürüleri artırmasını engelledi ve bu da, mandıraların verimsiz olmasına neden oldu.
ÖLÜMCÜL HASTALIK:YUMRULU DERİ HASTALIĞI
Sığırların nodüler ekzantemi ya da Sığır çiçeği (İngilizce Lumpy skin disease (Yumrulu deri hastalığı)), basın tarafından Afrika hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Poxviridae ailesi, capripoxvirus genusu içinde yer alan ve Neethling olarak da bilinen virüsun neden olduğu sığırların akut viral bir enfeksiyondur. Hastalık zoonoz değildir, sığırlarda ciddi verim kayıplarına hatta ölümlere yol açmasıyla bilinir.