Yetkililer Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Meghalaya hükümeti inekler arasında yumrulu deri hastalığı tespit edildikten sonra Ri-Bhoi ve Güney Batı Khasi Hills bölgesindeki birkaç köyün enfekte olduğunu ilan etti. Eyalet başkenti Shillong'da, Pynthorumkhrah bölgesinde 20 inek öldü ve ölümlerin yumrulu deri hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını doğrulamak için test için numuneler gönderildi.
ENFEKTE İLAN EDİLDİ
Ri-Bhoi bölgesindeki Umsning bloğundaki Sümer, Mawlyngkhung, Umpyrdong-Umden, Umkon-Umden, Saiden-Nongpoh ve Jyntru-Nongpoh ve Güney Batı Khasi Hills bölgesindeki Mawkyrwat bloğundaki Rangthong, Ulusal Yüksek Yüksek Enstitüsüne gönderilen numunelerin ardından enfekte ilan edildi.
BAŞKA KÖYLERDE DE BENZER SEMPTOMLAR GÖRÜLDÜ
Güvenlik Bhopal'daki Hayvan Hastalıkları'nın yumrulu deri hastalığı için pozitif çıktığını söylediler. Köylerin hastalık önleme ve kontrol için enfekte ilan edildiğini de sözlerine eklediler. Yerel bir topluluk lideri PTI'ye verdiği demeçte, East Khasi Hills ve Jaintia Hills bölgelerinin farklı köylerindeki inekler arasında da benzer semptomlar bulunlar bulundu.
KENDİ KENDİNE İYİLEŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR
Ancak yerel halkın veterinerlik makamlarını henüz bilgilendirmediğini söyledi. Yerel halkın tanrılar tarafından gönderildiğine inandığını ve kendi kendine iyileşeceğini söyledi.
ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR
Sığırların nodüler ekzantemi (yumrumlu deri hastalığı) ya da Sığır çiçeği, basın tarafından Afrika hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Poxviridae ailesi, capripoxvirus genusu içinde yer alan ve Neethling olarak da bilinen virüsun neden olduğu sığırların akut viral bir enfeksiyondur. Hastalık zoonoz değildir, sığırlarda ciddi verim kayıplarına hatta ölümlere yol açar. İlk olarak Afrika'nın güney ülkelerinde çıkmış, buradan Mısır ve İsrail'e yayılmıştır. Kıtada sadece 4 ülke hastalıktan ari olduğunu açıklamıştır
DİREKT TEMAS BİLE BULAŞIYOR
Hastalığın doğal konakçıları sığırlardır, diğer geviş getiren hayvanların deneysel enfeksiyonlarında hafif klinik tablo gözlenmiştir. Sivrisinek, kene ve sokucu sinekler gibi vektörler hastalığı hasta hayvandan sağlıklı hayvana bulaştırmaktadırlar, bunun yanında direkt temas ile, patlamış deri lezyonları, tükürük, burun akıntısı, süt ve enfekte hayvanın semeni ile de bulaşabilir.