İnsanlığın dünyaya yayılışıyla ilgili yeni keşif şoke etti! Nedenine daha da şaşıracaksınız

Yeni bir araştırma modern insanların 50 bin yıl önce dünyanın geri kalanına yayılmadan önce Arap Yarımadası çevresinde tam 30 bin yıl durduğunu ortaya koydu.

İnsanlığın dünyaya yayılışıyla ilgili yeni keşif şoke etti! Nedenine daha da şaşıracaksınız

Yapılan yeni çalışma ile modern insanın Afrika'dan Avrupa'ya yayıldığı sırada Arap Yarımadası'nda uzun bir süre durakladığını ortaya koydu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Dr. Raymond Tobler ve meslektaşları, Homo Sapiens'in dünya geneline nasıl dağıldığının yeni bir resmini çizdi. Bilim insanları, modern insanın 200 bin yıldan daha uzun bir süre önce Afrika'da geliştiği ve daha sonra kıtadan dışarıya büyük bir göç dalgası başlatarak, 50 bin yıl önce dünyanın geri kalanına yayıldığı görüşünde. Ancak ekibe göre yeni çalışma, insanlığın büyük göçünün daha önce bilinmeyen bir aşamasına işaret ediyor.

Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan makale, Afrika'nın dışına çıkan bu insanların, 50 bin yıl önce dünyanın geri kalanına yayılmadan önce Arap Yarımadası çevresinde tam 30 bin yıl durduğunu ortaya koydu. Araştırmacıların "Arap duraklaması" adını verdiği bu dönemde insanların, önce daha soğuk iklime yavaş yavaş adapte olduğu ve bundan sonra Avrasya'ya geçtiği belirtildi.

80 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Dr. Tobler ve meslektaşları, bu süreci daha iyi anlamak için bin ila 45 bin yıllık genomları inceledi. İncelemeler, 80 bin yıl öncesine dayanan bir dizi doğal seçilim olayına işaret etti. Ekibin The Conversation'da kaleme aldığı yazıda, konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Bu adaptasyonlar, modern koşullarda görülen yaygın hastalıklarla ilişkili genetik varyasyonlar oluşturmuş olabilir. Bu genetik adaptasyonlar, genomun yağ depolama, sinir gelişimi, cilt fizyolojisi ve hava yollarımızdaki küçük tüy benzeri liflerle ilgili kısımlarda meydana gelmişti. Bunlar, bugün Kuzey Kutbu'nda yaşayan insanlarda ve diğer memelilerde görülenlerle çarpıcı işlevsel benzerlikler paylaşıyor."