Yeni bir araştırma, dünyayı hayrete düşüren gerçeği ortaya çıkardı. Avcılık ve toplayıcılık yapan insanların yerleşik hayata geçmesiyle birlikte kendi yiyeceklerini üretmek için tarım yapmaya başladıkları biliniyordu. Ancak bunun bilindiğinden çok farklı olduğu anlaşıldı. Araştırmaya göre, karıncaların milyonlarca yıldır kendi gıdalarını yetiştirdiği ortaya çıktı. Bilim insanları, 66 milyon yıl önce bir göktaşının Dünya'ya çarparak 5. kitlesel yok oluşu tetiklediği sıralarda karıncaların mantar yetiştiriciliğine başladığını bildiriyor.
DİNOZORLARI YERYÜZÜNDEN SİLERKEN MANTARLAR BÜYÜTTÜ
Kretase-Paleojen yok oluşu, dinozorları yeryüzünden silerken mantarların büyümesini sağlamış. Göktaşının fotosentezi engellemesiyle çürüyen bitkiler, karıncalarla mantarların halihazırda sürdürdüğü ortaklığı başlatmış.
27 MİLYON YIL ÖNCE GELİŞTİRMELERİNİ SAĞLAMIŞ
Zamanla güçlenen ilişki, insanların bitkileri evcilleştirmesine benzeyen bir süreçle, karıncaların 27 milyon yıl önce ileri tarım teknikleri geliştirmesini sağlamış. Böylece bazı karınca türleri daha kurak iklimlerde mantar yetiştirebilmiş.
KARINCALAR VE MANTAR İLİŞKİSİ
Dün Science adlı bilimsel dergide bulguları yayımlanan araştırma, yüzlerce karınca ve mantar cinsinden alınan genetik verilere dayanıyor. Çıkarılan evrim ağaçları, karıncaların mantarla ilişkisinin detaylarını aydınlattı.
66 MİLYON YILDA TARIMDA GÖSTERDİKLERİ BAŞARI
Baş yazarlardan Ted Schultz şöyle diyor: Karıncalar, tarım ve mantar yetiştiriciliğine insanlığın var oluşundan çok daha önce başladı. Karıncaların son 66 milyon yılda tarımda gösterdiği başarıdan öğrenebileceğimiz şeyler vardır.
250'YE YAKIN CİNS MANTAR YETİŞTİRDİ
Amerika kıtalarında ve Karayipler'de yaşayan 250'ye yakın cinsin mantar yetiştirdiği ortaya kondu. Karıncalar, tarım stratejilerine göre 4'e ayrıldı. En gelişmiş örnekleri sergileyen türler arasında yaprak kesen karıncalar var. Taze bitkilerle mantarları besledikleri belirlendi. Mantarlar da gongylidia adı verilen yapıları üreterek milyonlarca karıncalık kolonilere besin sağlıyor.
MANTARLARI BESLİYORLAR
Karıncaların istenmeyen bakteri ve mantarları temizleyip sağlıklı miselyumlarla onları beslediği de saptandı. İlginç bir diğer unsur da karıncaların mantarlarına saldıran hastalıklarla mücadele edebilecek antibiyotikleri üreten bakterilere sahip olması.
"BÜYÜK PROBLEMLER YAŞIYORUZ"
Meseleyi açıklayan Schultz şu ifadeleri kullanıyor: 66 milyon yıl içerisinde mahsullerindeki hastalıkları kontrol etmeyi ve etkisini sürdüren antibiyotikler geliştirmeyi bir şekilde başarmışlar. Biz herbisit ve antibiyotikleri kullanmaya başlayalı 100 yıldan az oldu ki direnç ve yeni antibiyotik geliştirmeye dair büyük problemler yaşıyoruz.