İnsansız kara aracı BARKAN, TSK envanterine girdi

HAVELSAN, operasyonel platform anlamında BARKAN ile envantere ilk ürünlerini kazandırmış oldu. BAHA ve BARKAN'ın birlikte hareket etmesiyle ilgili çalışmalar sahada uygulandı, farklı araçların buraya eklenmesiyle "dijital birlik" konsepti genişleyecek.

İnsansız kara aracı BARKAN, TSK envanterine girdi

HAVELSAN, 25-28 Temmuz'da İstanbul'da düzenlenecek "16'ncı Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda (IDEF 2023)" faaliyet alanlarında yürüttüğü çalışmalara ilişkin güncel gelişmeleri yerli ve yabancı ziyaretçilerle paylaşacak. Şirket, fuarda, "dijital birlik" konsepti içinde gelişimini sürdüren insansız araç çözümlerinin geldiği son durumu gözler önüne serecek.

HAVELSAN, operasyonel platform anlamında BARKAN ile envantere ilk ürünlerini kazandırmış oldu. Bu kapsamda BARKAN I ve BARKAN II güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.

İnsansız kara aracı BARKAN, TSK envanterine girdi - Resim : 1

Bu süreçte kullanıcı geri dönüşlerini platforma yansıtarak BARKAN II aracını ortaya çıkardıklarını ifade eden HAVELSAN Ürün Geliştirme ve Üretim Direktörü Veysel Ataoğlu, bu aracın hareket kabiliyetinin daha yüksek olduğunu, ağırlığının hemen hemen iki katını çıktığını, bazı ağır sınıf silahlar taşıyabileceğini, 12,7 milimetre silah sistemiyle testler gerçekleştirdiklerini belirtti. Ataoğlu, bu faydalı yüklerin daha da farklılaşacağını, 40 milimetre bombaatar, METE füzesi ve farklı tipteki füzelerin testlerini yapacaklarını kaydetti.

Ataoğlu, süreçte kullanıcı geri dönüşlerini platforma yansıtarak BARKAN II aracını ortaya çıkardıklarını ifade etti.

İnsansız kara aracı BARKAN, TSK envanterine girdi - Resim : 2

BAHA'nın ilk versiyonunun yaklaşık 1 yıldır test edildiğini bildiren Ataoğlu, şunları kaydetti:

"Bu noktada hem sahanın hem müşterinin isterlerine yönelik bazı geliştirme faaliyetlerinde bulunduk. Platformda boyut, ağırlık olarak farklılıklar oldu. Biz bir platform üreticisi değiliz, alt yüklenicilerimizle çalışıyoruz, bu platformlara akıl katıyoruz. Sahanın isterlerine göre girdiler veriyoruz firmalara. BAHA en son bu halini aldı ve ürün diyebileceğimiz seviyeye geldi. BAHA'nın son haliyle ülkemizin farklı bölgelerinde uçuş faaliyetleri yapıyoruz. Özellikle elektronik harp ortamında data topluyoruz ve bunlara karşı nasıl bir kalkan oluşturabiliriz diye yazılım faaliyetlerimize devam ediyoruz. Belli başlı çalışmalar yaptık. Şu anda onların testlerini yapıyoruz. Özellikle GPS bağımsız hareket etme, haberleşme tamamen koptuğunda eve dönüş ve verilen görevi yerine getirmesi noktasında bunu tamamen bitirdik diyebilirim. Sahada birçok noktada test ettik, şimdi kullanıcıyla birlikte doğrulamasını yapmaya başladık. Bunu da yine bölgede belli noktalarda yapıyoruz."