İran'dan İsrail'e füze saldırısı: Tel Aviv'de siren sesleri

İran, İsrail'e balistik füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda füzenin fırlatılması sonrası Tel Aviv ve birçok kentte sirenler çaldı. İran Devrim Muhafızları, Haniye, Nasrallah ve Nilforushan'ın intikamı için işgal topraklarının kalbini hedef aldıklarını açıklarken saldırıya karşılık verilmesi halinde "yıkıcı karşılık" verileceği uyarısında bulundu. İsrail'den ise "Vatandaşlarımızı savunacağız ve İran füzelerine uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz." açıklaması geldi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "kısa süre önce" İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi. Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

YAKLAŞIK 500 FÜZE FIRLATILDI

 İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı. Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu.

İran kaynakları yaklaşık 500 füzenin İsrail'e ateşlendiğini bildirdi.

İran'dan İsrail'e füze saldırısı: Tel Aviv'de siren sesleri - Resim : 1

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN AÇIKLAMA

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e düzenlenen füze saldırısını doğrulayarak, “Haniye, Nasrallah ve Nilfuruşan'ın intikamı için işgal topraklarının kalbini hedef aldık. Siyonist rejim İran'ın saldırılarına karşılık verirse daha ağır saldırılar ile karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

İran'dan İsrail'e füze saldırısı: Tel Aviv'de siren sesleri - Resim : 2

YIKICI KARŞILIK 

İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunuldu. Reuters, saldırı emrini İran’ın dini lideri Ali Hamaney'in verdiğini duyurdu.

İran'dan İsrail'e füze saldırısı: Tel Aviv'de siren sesleri - Resim : 3

Üst düzey bir İranlı yetkili, İran'ın olası bir misillemeye tamamen hazırlıklı olduğunu söyledi. İranlı yetkililer Hamaney'in güvenli bir yerde tutulduğunu ifade etti. 

BİDEN ACİL TOPLANTI KARARI ALDI

ABD Başkanı Joe Biden, acil toplantı kararı aldı.  Biden, ABD'nin İsrail'i ve bölgedeki Amerikan personelini bu saldırılara karşı korumaya hazır olduğunu belirtti. 

Beyaz Saray ise Biden ve Harris'in durumu yakından takip ettiğini açıkladı.

İran'dan İsrail'e füze saldırısı: Tel Aviv'de siren sesleri - Resim : 4

İSRAİL SAVUNMA KUVVETLERİ SÖZCÜSÜ: UYGUN YER VE ZAMANDA KARŞILIK VERECEĞİZ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının ardından basın toplantısı düzenledi. Hagari, İsrail'in İran'ın füze saldırısına karşılık vereceğini belirterek “Savunma ve taarruzda yüksek alarm durumundayız. Bu füze saldırısının sonuçları olacak. İsrail vatandaşlarını koruyacağız ve İran füzelerine uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz” dedi.

Şu anda İran'dan İsrail'e yönelik başka bir tehdit olmadığını ve füze saldırısının sona erdiğini söyleyen Hagari, “Bu aşamada hala saldırıya ilişkin bir değerlendirme yapıyoruz” ifadelerini kullanarak, şu ana kadar can kaybı olup olmadığının bilinmediğini aktardı. Füze saldırısının ardından İsraillilere sığınaklardan ayrılabilecekleri bildirildi.