İran İsrail'e füze saldırısı başlattı! Açıklamalar peş peşe geldi

İran Devrim Muhafızları, İsrail'e füze saldırısı başlattı. Tel Aviv'e düşen hipersonik füzeler olduğu görüldü, şehirde sirenler çaldı. İran Devrim Muhafızları'ndan yapılan açıklamada, "İsmail Haniye ve Hasan Nasrallah'ın şehadetine cevap olarak işgal altındaki toprakları vuruyoruz. Eğer İsrail karşılık verirse saldırılar daha da şiddetli olacak." denildi. Operasyona “Gerçek Vaat 2” adı verildi.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "kısa süre önce" İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi. Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülkenin genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

YAKLAŞIK 500 FÜZE FIRLATILDI

 İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı. Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu. İran kaynakları yaklaşık 500 füzenin İsrail'e ateşlendiğini bildirdi.

İran İsrail'e füze saldırısı başlattı! Açıklamalar peş peşe geldi - Resim : 1

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI'NDAN AÇIKLAMA

İran Devrim Muhafızları da İsrail'e onlarca füze attıklarını duyurdu.

Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunuldu.

Reuters, saldırı emrini İran’ın dini lideri Ali Hamaney'in verdiğini belirtti. 

Üst düzey bir İranlı yetkili, İran'ın olası bir misillemeye tamamen hazırlıklı olduğunu söyledi. İranlı yetkililer Hamaney'in güvenli bir yerde tutulduğunu ifade etti.

Devrim Muhafızları, ilerleyen saatlerde yeni bir açıklama yaptı. ISNA haber ajansının aktardığına göre Devrim Muhafızları, saldırıda İsrail'in üç üssünü hedef aldıklarını duyurdu.

Füzelerı̇n yüzde 90'ının İsraı̇l'dekı̇ hedeflerı̇nı̇ başarıyla vurduğu belirtildi.

Devrim Muhafızları Ordusu, operasyona "Gerçek Vaat 2" adını verdi.

İran İsrail'e füze saldırısı başlattı! Açıklamalar peş peşe geldi - Resim : 2

YIKICI KARŞILIK 

İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunuldu. Reuters, saldırı emrini İran’ın dini lideri Ali Hamaney'in verdiğini duyurdu.

İran İsrail'e füze saldırısı başlattı! Açıklamalar peş peşe geldi - Resim : 3

Üst düzey bir İranlı yetkili, İran'ın olası bir misillemeye tamamen hazırlıklı olduğunu söyledi. İranlı yetkililer Hamaney'in güvenli bir yerde tutulduğunu ifade etti. 

BİDEN ACİL TOPLANTI KARARI ALDI

ABD Başkanı Joe Biden, acil toplantı kararı aldı.  Biden, ABD'nin İsrail'i ve bölgedeki Amerikan personelini bu saldırılara karşı korumaya hazır olduğunu belirtti. 

Beyaz Saray ise Biden ve Harris'in durumu yakından takip ettiğini açıkladı.

İran İsrail'e füze saldırısı başlattı! Açıklamalar peş peşe geldi - Resim : 4

İSRAİL SAVUNMA KUVVETLERİ SÖZCÜSÜ: UYGUN YER VE ZAMANDA KARŞILIK VERECEĞİZ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının ardından basın toplantısı düzenledi. Hagari, İsrail'in İran'ın füze saldırısına karşılık vereceğini belirterek “Savunma ve taarruzda yüksek alarm durumundayız. Bu füze saldırısının sonuçları olacak. İsrail vatandaşlarını koruyacağız ve İran füzelerine uygun yer ve zamanda karşılık vereceğiz” dedi.

Şu anda İran'dan İsrail'e yönelik başka bir tehdit olmadığını ve füze saldırısının sona erdiğini söyleyen Hagari, “Bu aşamada hala saldırıya ilişkin bir değerlendirme yapıyoruz” ifadelerini kullanarak, şu ana kadar can kaybı olup olmadığının bilinmediğini aktardı. Füze saldırısının ardından İsraillilere sığınaklardan ayrılabilecekleri bildirildi.

İRAN CUMHURBAŞKANI PEZEŞKİYAN'DAN AÇIKLAMA

İsrail'e füze saldırısı sonrası İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Meşru haklar temelinde, İran'ın ve bölgenin barış ve güvenliğinin sağlanması amacıyla Siyonist rejimin saldırganlığına kararlı bir karşılık verildi.

“İRAN'LA ÇATIŞMAYA GİRMEYİN”

Bu eylem İran'ın çıkarlarını ve vatandaşlarını savunmak içindi. Netanyahu'ya İran'ın saldırgan olmadığını ancak her türlü tehdide karşı kararlı bir şekilde durduğunu bildirin. Bu, gücümüzün yalnızca bir köşesidir. İran'la çatışmaya girmeyin."

NETANYAHU: İRAN BEDELİNİ ÖDEYECEK

İsrail Başbakanı Netanyahu, İran saldırılarına ilişkin ilk açıklamayı yaptı. Netanyahu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İran bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek.İran'daki rejim bizim kendimizi savunma kararlılığımızı ve düşmanlarımıza misilleme yapma kararlılığımızı anlamıyor. Biz koyduğumuz kurala sadık kalacağız. Kim bize saldırırsa biz de ona saldıracağız."