Sam Yari: “Yönetmenlikte İnovatif yaklaşımlar önemli"

İranlı-Türk fotoğrafçı ve yönetmen Sam Yari, yönetmenlikte inovatif yaklaşımların önemli olduğunu belirtti.

Sam Yari: “Yönetmenlikte İnovatif yaklaşımlar önemli"

Son zamanlarda Almanya’da “Savaşa Hayır” temalı bir fotoğraf çekimiyle gündeme gelen Sam Yari, iyi bir yönetmenin her şeyden önce kullanacağı teknikleri bilmesi ve yenilikçi yaklaşımları benimseyerek çalışmalarını titizlikle gerçekleştirmesi gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sam Yari, “Yönetmenlik, benim için oldukça önemli ve kendimi geliştirebildiğimi düşündüğüm bir alan. Bu nedenle bu alanda çok özel çalışmalar içerisinde olduğumu söyleyebilirim. Yönetmenliğin tanımına baktığımızda, özgünlüğün ve yaratıcılığın devreye girdiğini görüyoruz. Senaryoyu okuyan bir yönetmen, senaryoyu nasıl aktarmak istediğine titizlikle karar verir. İşte bu aktarım, yönetmenliğin ruhunu ortaya çıkarır.” ifadelerinde bulundu.

Başarılı bir çekim için projenin ruhunu çok iyi anlamalısınız

Senaryonun perdeye başarılı bir şekilde uyarlanabilmesi için projenin ruhunun anlaşılması gerektiğini ifade eden Sam Yari, konuyla ilgili açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Her proje birbirinden farklıdır. Dolayısıyla yönetmenin, ilgili projenin ruhunu anlaması oldukça önemlidir. Sizden istenen ne, siz neyi yansıtmayı arzuluyorsunuz; bu soruların her biri oldukça değerli. Ben de çalışmalarımın tamamında bu sorulara cevap vererek hareket ediyor, projenin benden istediğini ve benim projeye katmak istediklerimi belirliyorum. Bu sayede başarılı bir proje ortaya çıkıyor.”

Kullanacağınız teknikleri belirlemeli, titiz bir çalışma benimsemelisiniz

Çekim tekniklerinin birbirinden farklı olduğunu, yönetmenlerin bu tekniklere hâkim olması gerektiğini belirten Sam Yari, çok başarılı yönetmenlerin ilgi çekici teknikler kullandığının altını çizdi: “Quentin Tarantino, kendisine özgü teknikleriyle dikkatleri üzerine çeken yönetmenlerden bir tanesi. Arabanın bagajı içerisinden çekilen sahneleri Tarantino’da görüyoruz. Bunun yanı sıra Stanley Kubrick, Tek Noktadan Perspektif Çekim olarak bilinen çekim yöntemini ustalıkla kullanıyor. Long Tracking Shot çekim tekniği ise Martin Scorsese ile özdeşlemiş durumda. Yani kullanılan teknikler, aslında çekimin çok özel bir hal almasını sağlıyor. İyi bir yönetmen olmak isteyenlerin kesinlikle yenilikçi yaklaşımları benimsemesi gerekiyor. Senaryoyu çok özgün bir şekilde perdeye yansıtabilmeniz, herkesin görmediğini insanlara gösterebilmenizi mümkün kılıyor. Bu nedenle özgünlük ve yaratıcılık, iyi yönetmenlerin iki temel özelliği olarak karşımıza çıkıyor.”