İş Dünyasında Dijitalleşmeyi Zorunlu Kıldı, Çalışma Ortamını Değiştirdi
Yaşadığımız olağanüstü ortamın iş dünyasında kalıcı değişimlere yol açması bekleniyor.
Ticaret savaşları, petrol fiyatlarındaki değişkenlik, jeopolitik krizler sebebiyle uzun zamandır belirsizlikler içerisinde seyreden küresel ekonomi ve finansal piyasalar, pandemi darbesiyle belki de son yılların en zor günlerini geçirmekte. Dünya’nın her tarafında toplum sağlığı için şirketlerin geçici sürelerle kapandığı ya da uzaktan çalışma sistemine geçtiği haberlerini duyarken, buna paralel olarak işletmelerin bu dönemde aldığı yaraları nasıl sarabileceği tartışılmakta. Bu güne kadar birçok krizin üstesinden gelerek dayanıklılığını kanıtlayan Türkiye iş dünyası bu süreci nasıl götürecek ilerleyen günlerde göreceğiz.
Bunun yanı sıra, Koronavirüs salgının iş dünyasında köklü bir değişime yol açacağı ön görülüyor. Bu bakımdan, Türkiye’nin önde gelen insan kaynakları danışmanlık şirketlerinden DataExpert’in yaptığı çalışmaya göre bu beklenmedik ortam, uzun süredir gündemde olan ve fakat birçok firma tarafından ertelenen dijital dönüşüm sürecinin ön plana çıkmasına ve bu yöndeki çalışmaların hızlanmasına neden olacak. Bu beklenmedik ortamın, özel sektör üzerindeki etkileri ve çalışma ortamındaki değişiklikleri DataExpert Genel Müdürü Hasan Altunkaya değerlendirdi.
Dijital Dönüşüm Kurumların Ajandasında İlk Sıraya Yükselecek
Bu noktada, uzun süredir gerek özel sektörün gerek hükümetlerin gündeminde olan dijitalleşme ve endüstri 4.0 gibi kavramlar yüksek önem kazanacak. “Sektörü incelediğimizde, gerek Türkiye’de gerekse Dünya’da, dijital transformasyon sürecinde daha ileride olan firmaların, bu krizle görece daha iyi baş ettiğini görebiliyoruz. Bu, zaten gündemde olan, iş süreçlerinin dijitale taşınması, üretim teknolojilerinin otomatize edilmesi, yeni nesil yazılım ve donanımların entegre edilmesi, veri biliminin etkin kullanılması gibi konuların, kriz sonrasında şirket yönetimlerinin ajandasında ilk sıraya yerleşmesine sebep olacak. Maliyet ve zaman gibi bahaneler üretilerek uzun zamandır ertelenen dijital dönüşümün, firmaların yönetim kurulu toplantılarında tartışılmaya başladığını ve hatta uygulamaya geçirildiğini görüyoruz. Dünyadaki bu beklenmedik ortam dijitalleşmeyi firmalar için adeta bir zorunluluk haline getirdi.” Şeklinde açıklama yapan Data Expert Genel Müdürü Hasan Altunkaya, önümüzdeki 10 yıl içerisinde, dijital dönüşüm alanındaki yenilikler açısından ilerleme kaydetmeyen şirketlerin piyasada rekabet etme konusunda sıkıntılar yaşayacaklarını vurguladı. Dijital ekonomi, dijital finans, dijital sağlık, hatta dijital diplomasi gibi kavramların, önümüzdeki yıllarda giderek daha sık kullanılacağını belirten Altunkaya, covid-19 salgının bu anlamda hızlandırıcı bir etkisi olduğunun altını çizdi.
Uzaktan Ve Dijital Çalışma Yeni Norm Haline Gelecek
Yaşadığımız kriz dönemi, kitlesel uzaktan çalışma pratiği “remote work” konseptini daha olgun hale getirecek. Bu, aynı zamanda insanların işe bakış açısını ve şirketlerden beklentilerini de büyük ölçüde değiştirecek. “Y Kuşağının sektörde yerini almaya başlamasıyla, geleneksel çalışma ortamı ve saatleri sorgulanmaya başlamıştı. Bundan sonra gelecek jenerasyonların dijital bir dünyada büyümüş olduğu da düşünülünce, önümüzdeki yıllarda teknolojik ve uzaktan iş yapış biçimlerine ilişkin yeni nesillerden daha fazla baskı geleceğini öngörebiliyorduk. Fakat bu kriz, firmaları ve bu baskılara direnen yöneticileri, bir zorunluluk olarak dijital çalışma deneyimini öğrenmeye ve uygulamaya itti.”
Online Eğitim ve Yeni Öğretim Metodları Daha Sık Kullanılacak
Ülkece keşfetmeye başladığımız teknolojik iş yapış şekilleri bizlere sadece uzaktan çalışma deneyimi sunmakla kalmadı aynı zamanda uzaktan eğitim imkânı da sundu. “İçinde bulunduğumuz ortam ile online eğitim teknolojilerinin aktif biçimde kullanılması zorunlu hale geldi. Yaşadığımız bu deneyimin, online eğitimi, okul öncesinden üniversite lisansüstü eğitimlerine kadar her aşamada daha sık kullanılır hale getirmesini bekliyoruz. Uzaktan eğitimin belirli bir olgunluğa ulaşması halinde, iş dünyası da artık yeni mezunlardan kendilerini sektöre hazırlanmış bir şekilde giriş yapmalarını bekleyeceklerdir. Dolayısıyla üniversite mezunlarının belirli alanlarda mesleki uzmanlık kazanmaları, eğitim ve sertifika programları ile kendilerini geliştirmeleri de önem kazanacak.”