İşçiler ve arkeologlar arasında ortaklaşa olarak gerçekleştirilen çalışmalar, insanların bir hayli dikkatini çekiyor. Buna benzer bir olay daha meydana geldi.
KENDİLERİ İNDİ, O MANZARADAN SONRA BAYRAK SALLADILAR
İşçiler ve arkeologlar tarafından gerçekleştirilen ortak çalışma sonrasında işçiler, 4000 yıllık mağaraya ilk olarak tek başlarına girdi. İşçiler, aşağıda karşılaştıkları manzara sonrasında hemen yukarıdaki bayrağı salladılar. Arkeologlar da aşağı geldi. Tam 7.000 tanesi günlerce çıkarıldı.
Katalan İnsan Paleoekolojisi ve Sosyal Evrimi Enstitüsü (IPHES) ve Merida Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacı arkeolog Antonio Rodríguez-Hidalgo , Cova dels Xaragalls'ın (Geçit Mağarası) "toplu bir mezar yeri" olduğunu söyledi.
7000 YIL ÖNCESİNDEN BAŞLADILAR
Yaklaşık 7000 yıl öncesinden başlayarak Neolitik veya Yeni Taş Devri'nde, Kalkolitik ("Bakır-Taş") döneminin çoğunda ve yaklaşık olarak İspanya'da sona eren Tunç Çağı boyunca insanların mağara içindeki ortak mezarlara gömüldüğünü söyledi. 3000 yıl önce.
TEK BAŞLARINA GÖMÜLMÜŞLER
Ölülerle birlikte gömülen mezar eşyalarının (tipik olarak seramik, çakmaktaşı aletler ve kolyeler) analizi, yüksek statüdeki kişilerin Geç Kalkolitik ve Tunç Çağı'nda mağarada tek başlarına gömüldüğünü, mağara içindeki toplu mezarların ise hala insanlar için kullanıldığını gösteriyor. Araştırmacılar, toplumda daha düşük olduğunu buldu.
Rodríguez-Hidalgo, bazı bireylerin zengin silah ve diğer eşya koleksiyonlarıyla birlikte gömüldüğü Bronz Çağı'nda mezar eşyalarının özellikle bol olduğunu söyledi.
Tunç Çağı kafataslarından birinin kafatasında trepanasyonla açılmış bir delik vardır ; bu kişinin çeşitli hastalıklardan muzdarip olduğu anlaşılıyor ve bunun bir tedavi girişimi olabileceğini söyledi.
Ancak Rodríguez-Hidalgo, "Delikte kemik yenilenmesi olmadığı için müdahaleden sağ kurtulamadığını da biliyoruz" dedi.
Bu, şu ana kadar Cova dels Xaragalls'da bulunan tek trepanasyon izinin olduğunu, ancak İspanya'daki diğer tarih öncesi kafataslarında 100'den fazla trepanasyon izinin bulunduğunu söyledi.