İşçinin maaş haczi
Alacaklının alacağı ne kadar olursa olsun çalışanların maaşından yapılabilecek kesintiler yasal sınırlar dahilinde belirlenerek hüküm altına alınmıştır. Bu itibarla hiçbir alacaklı borçlusunun maaşının tamamı üzerine haciz koyamaz. Ancak maaşından kesinti yapılarak borcun ödenmesi için sıraya girebilir.
İşçinin almakta olduğu maaşın 1/4'ünden fazlası haczedilemez
İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak, işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hâkim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır. Bu nedenle sadece nafaka alacakları için işçinin aldığı maaşının tamamı üzerine haciz konulabilir.
4857 sayılı Kanun'un 35. maddesine göre; işçinin almakta olduğu ücretin 1/4’ünden fazlası haczedilemez. İkramiye, toplu sözleşme farkı ve nema da ücretten sayılacağından onların da aynı koşullarda haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur.
Fazla mesai, evlilik, çocuk zammı, ayni yardımlar üzerine haciz konulamaz!
Devlet ve ona bağlı müesseselerde çalışan işçilere ilave tediye yapılması hakkındaki 6772 Sayılı kanunun 4. Maddesine göre; Aylık istihkakların hesabında fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyeler nazarı itibara alınmaz. Bu tediyelerden çeşitli işçi sigortalarının icap ettirdiği primler kesilemez ve bu paralar borç için haczedilemez.
İşçinin maaşına konulan hacizde, işverenin sorumluluğu var mıdır?
Borçlu hakkında başlatılan icra takibi sonrasında işçinin maaşına icra dairesi tarafından konulan haczin, işçinin çalıştığı işyerine tebligat ile yahut elektronik ortamda yapılacak bir tebligat sonrasındaki ilk maaş döneminde borçluya ödenmesi gereken net maaşın ¼’ü nün işçi alacağından kesilerek maaş haczi tebligatının geldiği icra dosyasına ödenmesi gerekmektedir.
İcra dosyasına ödeme yapmayan iş veren hakkında herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın doğrudan icra dairesi tarafından kesinti yapılması gereken miktar kadar iş verenin mal ve alacakları üzerine haciz konulabilir.
İşçinin maaşına birden çok haciz geldi ne yapmalıyım?
İşçinin maaşına art arda birden çok haciz gelebilir. Borçlunun çalıştığı işyerine gelen maaş hacizlerinin tarihsel olarak işverene ilk tebliğ olan haczin icra dosyasına ödeme yapmak şartıyla, ilk gelen icra dosyasına yapılacak ödeme bitmeden bir sonraki icra dosyasına ödeme yapılamaz. Bu nedenle, işverene bildirilen maaş haczinin yeteri miktarda ödenip ödenmediğinin tespiti maaş haczini uygulayan birimden öğrenildikten sonra sıradaki dosyanın ödemesine geçilmesi gerekmektedir.