Ticaret Bakanlığı'na bağlı ekipler, marketlerde, sebze ve meyve, makarna, sıvı yağ, pirinç ve temizlik malzemesi gibi temel gıda ve ihtiyaç maddelerine yönelik fiyatları inceledi.
Denetimlerde, ürünlerde fahiş fiyat olup olmadığına, ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına, etiketlerdeki ürün fiyatının son değişim tarihi ve önceki fiyatı gibi bilgilere bakıldı.
Meyve ve sebze reyonunda da ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgisi Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi.
Otomotiv sektörü için alınan kararlar ve tedbirler karşılık buldu. Fiyatlar gerilemeye başladı. Normalleşme devam edecek. Sıra gıda sektörüne geldi. Özellikle marketler zinciri için yeni genelgeler yolda.
2024 Ocak ayında öngördüğüm yeni genelgeyle beraber çok çok büyük gıda şirketlerinin tedarikçilere verdiği 60 günlük vade çekine süre sınırı getirilebilir. Alt şirketler incelemeye alınabilir. Yani, farklı isimde kurulan tedarik şirketlerinin büyük marketlerle alakası olup olmadığı tespit edilir. Market zincirlerinin, parkende mağaza mesafeleri yeniden düzenlenebilir.
Özellikle büyük gıda şirketlerine ürün satan tedarikçilerin sözleşmesinde de yenilenmeye gidilebilir. Büyük marka toptancılarının veya marketlerin alt tedarik şirketlere uyguladığı şartlar yenir yutulur cinsten değil. Sözüm ona kurumsallık denen düzene hakkaniyetli bir çözüm yolda!
Ancak sektörlerdeki mafyacılık sistemi ne olacak o belirsiz! Mesela toptancıların bulunduğu hal veya pazara gidin, esnaf satın aldığı malı kendi arabasına taşıyamıyor. Kim taşıyacak? Oranın hamalı. Diğer sıkıntılı düzen de var. Derin konular. Güvenlik gerekçeli. Bakalım o konulara ne zaman sıra gelecek takip edeceğiz.
2024 Ocak çarşı pazarda işler daha sıkı olacak. Bu tedbirler olumlu sonuçlar verir.