İsmail Haniye beşinci isim! İşte geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleri

İsrail, İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Hamas lideri İsmail Haniye'yi hava saldırısı ile öldürdü. Haniye'nin ölümü akıllara İsrail tarafından öldürülen diğer Hamas liderlerini getirdi. İşte geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleri…

İsmail Haniye beşinci isim! İşte geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleri

Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutta, İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısında öldürüldü. Haniye'nin ölümü, geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderlerini akıllara getirdi. İşte o isimler ve hayatlarına dair detaylar...

İsmail Haniye beşinci isim! İşte geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleri - Resim : 1

OCAK 1996: YAHYA AYYAŞ'A SUİKAST DÜZENLEDİ

1966 yılında Batı Şeria'da dünyaya gelen Yahya Abdullatif Ayyaş, üniversiteden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora yapmak amacıyla yurt dışına çıkmak istedi ancak İsrail engeline takıldığı için Filistin'i terk edemedi.

Yahudi yerleşimcilerin Kudüs’ün kuzeyinde yer alan Rafat köyüne kadar uzanması nedeniyle Filistin direniş hareketine katıldı. Eşini ve iki çocuğunu Batı Şeria’da bırakarak Gazze’ye yerleşti. Gazze'de kısa süre içerisinde, Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el Kassam Tugayları içinde sivrilerek önde gelen isimlerinden biri oldu.

Patlayıcılar konusunda uzmanlaşan Ayyaş, Hamas’ın bombalı saldırılarının mimarlarından biri oldu. 1993'ten ölümüne kadar Hamas'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği pek çok bombalı saldırının arkasındaki isim olarak bilinen Ayyaş, el yapımı patlayıcılar geliştirdi ve Hamas'ın askeri kapasitesini artırdı.

Ayyaş'ın Gazze'de, çocukluk arkadaşı Usame Hamad'ın evinde kaldığını öğrenen İsrail'in iç güvenlik örgütü Şin Bet, Hamad'ın amcası Kamil Hamad ile iletişime geçti. Kamil Hamad'ı kendine angaje eden Şin Bet, Ayyaş'a vermesi için ona bir cep telefonu verdi.

Şin Bet ajanları Kamil Hamad'a, telefonda böcek olduğunu ve Ayyaş'ı dinleyeceklerini söyledi ancak telefon, böceğin yanı sıra patlayıcı da bulunduruyordu.

5 Ocak 1996'da Ayyaş, babası tarafından arandı. Aynı anda üzerinde dolaşan İsrail uçağı Ayyaş'ın telefon konuşmasını İsrail komutanlığına aktardı. Telefondaki kişinin Ayyaş olmasının teyit edilmesinden sonra Şin Bet tarafından telefondaki patlayıcı ateşlendi. Patlamayla birlikte Ayyaş da hayatını kaybetti.

İsmail Haniye beşinci isim! İşte geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleri - Resim : 2

MART 2004: ŞEYH AMHED YASİN, GAZZE'DE HAYATINI KAYBETTİ

Ahmed Yasin, 1937 yılında Filistin'in Askalan şehrinin el-Cevra köyünde dünyaya geldi. 

1967 yılında Filistin'in tamamının siyonist işgalcilerin eline geçmesi üzerine insanlar vatanlarını işgalden kurtarma mücadelelerinde kendilerine önderlik edecek birilerini aramaya başladılar. Şeyh Ahmed Yasin bu dönemde ön plana çıktı.

Şeyh Ahmed Yasin, Gazze'de İslâm Merkezi'ni kurmasından sonra iyice tanındı ve Filistin'in her tarafında adı duyulmaya başladı. Bu durum işgal yönetimini son derece rahatsız etti ve işgal yönetimi Şeyh Ahmed Yasin'i defalarca polis merkezine çağırdı.

1984 yılında yürütülen soruşturma sonunda Ahmed Yasin, İsrail devletini yıkarak yerine İslâmi bir devlet kurmak için çalıştığı gerekçesiyle 13 yıl hapse mahkum edildi ancak on bir ay sonra Filistinlilerle işgalciler arasında gerçekleştirilen bir esir değişiminde serbest bırakıldı.

Siyonistler, 18 Mayıs 1989 tarihinde tutukladıkları Şeyh Ahmed Yasin'i sekiz yıl sonra serbest bıraktı. 

Ahmed Yasin, 22 Mart 2004 tarihinde tekerlekli sandalyesiyle sabah namazını kıldığı camiden çıkarken İsrail hava kuvvetlerine bağlı helikopterler tarafından atılan füzelerle hayatını kaybetti.

İsmail Haniye beşinci isim! İşte geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleri - Resim : 3

NİSAN 2004: ABDÜLAZİZ EL-RANTİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Filistinli siyasetçi Abdulaziz Rantisi, 23 Ekim 1947 tarihinde Filistin'deki Yibna'da dünyaya geldi. 

Mısır'da üniversite yılları esnasında Müslüman Kardeşler Hareketi'ne katıldı ve hareketin Gazze'deki teşkliatlanmasında yer aldı. Rantisi, Şeyh Ahmed Yasin ile birlikte 1987 yılının Aralık ayında Gazze Şeridi'nde Filistin İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) kurdu.

İsrail tarafından 1983-1998 yılları arasında birçok kez tutuklanan Hamas lideri, 27 ay hapis yattı.

Rantisi, 1992 ve 2003 yıllarında İsrail tarafından düzenlenen bir suikast girişiminden kurtuldu. 17 Nisan 2004 tarihinde İsrail hava güçlerinin Gazze'de Apache helikopterleriyle düzenlediği saldırıda öldürüldü.

İsmail Haniye beşinci isim! İşte geçmişte İsrail tarafından öldürülen Hamas liderleri - Resim : 4

OCAK 2024: SALİH EL-ARURİ'YE İHA SALDIRISI

Aruri, 19 Ağustos 1966 tarihinde, o dönem Ürdün'ün kontrolü altında olan Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarındaki Arura kasabasında dünyaya geldi.

Üniversite yıllarında İslami çalışmalarla meşgul olan Aruri, üniversitedeki İslami öğrenci hareketine liderlik etti. 80'li yılların sonunda üniversiteden mezun olan Aruri bu dönemde Hamas'a katıldı.

Aruri, özellikle Batı Şeria'da Hamas'ın güçlenmesinin önde gelen aktörlerinden oldu ve Kasım 1990'da söz konusu faaliyetleri sebebiyle İsrail tarafından tutuklandı.

2010 yılında İsrail tarafından Suriye'ye sınır dışı edildi. Aruri bir süre Suriye'de kaldıktan sonra Türkiye, Katar ve Malezya gibi ülkelerde ikamet etti ve son olarak Lübnan'a yerleşti.

Aruri, 2010 yılında Hamas'ın Siyasi Bürosu'na üye olarak seçildi. 2017 yılına kadar bu görevini sürdüren Aruri 2017 yılında ise Siyasi Büro Şefi İsmail Heniye'nin yardımcısı oldu.

7 Ekim 2023 tarihinde başlatılan Aksa Tufanı Harekatı sonrasında İsrail'in hedefe oturttuğu Hamas liderlerinden biri olan Salih Aruri, 2 Ocak 2024 akşamı Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney mahallelerinde İsrail tarafından düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.