Isparta'da Eğirdir Gölü'nde bu yıl avlanan 498 ton kerevit hem balıkçıların yüzünü güldürdü hem de bölge ekonomisine katkı sağladı. Eğirdir Gölü, av sezonunda kerevit üretimiyle bölge ekonomisine katkı sağladı.
EĞİRDİR GÖLÜ'NÜN SEMBOLÜ HALİNE GELDİ
Bu yıl toplam 498 ton kerevit üretilirken, Eğirdir'in sembolü haline gelen bu ürünün önemli bir kısmı çeşitli ülkelere ihraç edildi. Av sezonunda 498 ton kerevitin serbest avlanmasına izin verildiğini belirten İl Müdürü Mehmet Tuğrul, kerevitin Eğirdir'in en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu vurguladı.
TOPLAM 136 DENETİM YAPILDI
Av sezonunda denetimlerin ise hız kesmeden devam ettiğini aktaran Tuğrul, “Bu yıl Eğirdir Gölü'nde toplam 136 denetim yaptık. Kurallara uymayan üç üreticimize, küçük kerevit avlamaktan veya yasak dönemde avcılık yapmaktan toplamda 10 bin 500 lira cezai işlem uygulandı” dedi.
DİKKAT ÇEKMEYE DEVAM EDİYOR
Tuğrul, Eğirdir Gölü'nün, kaliteli kerevit üretimiyle uluslararası alanda da dikkat çekmeye devam ettiğini belirtti.
TÜRKİYE'DE KEREVİT
Türkiye'de kerevit ismiyle bilinen Doğu Avrupa kereviti (Astacus leptodactylus) dünyada 1830'lu yıllardan sonra önemli bir ticari ürün (lüks bir gıda maddesi) olarak değerlendirilmesine rağmen, Türkiye'de ancak II. Dünya savaşından sonra su ürünleri içerisinde önemli ihraç ürünleri arasına girmiştir. Türkiye kerevit üretiminde yıllara göre dalgalanmalar bulunmaktadır.
EN ÖNEMLİ İSTİHSAL SAHALARI
Örnek olarak, toplam kerevit üretimi 1979 yılında 500 ton iken, 1982 yılında bu değer 6500 ton olmuş, 1986 yılından sonra ise özellikle kerevit vebası (Aphanomyces astaci)'nın görülmesi, aşırı avlanma ve çevre kirlenmesi nedenleriyle giderek azalmıştır. Günümüzde toplam kerevit üretimi ise 1980'li yılların yaklaşık yüzde 15'i dolaylarındadır. İznik Gölü (557 ton) ve Eğirdir Gölü (237 ton) ise en önemli istihsal sahaları arasında bulunmaktadır.