İsrail Lahey'de soykırımla yargılanacak
Netanyahu ve hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı'nda "soykırım ve savaş suçlarından" yargılanıyor. Lahey'de devam eden davaya Türkiye de müdahil olacak. Bugün yapılacak başvurunun ardından, İsrail'in tüm suçları kanıtlarıyla mahkemeye sunulacak. Netanyahu ve hükümeti, tüm dünyanın gözleri önünde soykırıma devam ediyor.
Türkiye, 10 aydır devam eden bu zulmün bir an önce son bulması için elindeki tüm bilgi, belge ve kanıtlarla Uluslararası Adalet Divanı'na gidiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ağustos Çarşamba günü, Lahey'de dosya sunularak davaya müdahil olunacağını söyledi. Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023'te Uluslararası Adalet Divanı'na başvuru yapmıştı. İsrail'in soykırım ve savaş suçu işleyip işlemediğinin araştırılması ve suçluların Yüce Divan önünde yargılanmasını istemişti.
Mevcut aşamada Divan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin davaya görüş sunması için son tarihi 28 Ekim olarak belirledi. Türkiye'nin de müdahillik talebi kabul edilirse, aynı tarihlerde, İsrail'in savaş suçları kanıtlarıyla mahkeme heyetine sunulacak.
Türkiye bu süreçte bölgede çalışmalarını sürdürdü; İsrail'in hastane, okul, sivil kamp alanlarını bombalaması, kasıtlı olarak çocuk ve kadınların hedef alınması gibi suçları fotoğraf ve videolarla kanıtladı. Tüm bu belgeleri Divan'a sunacak.
Benzer şekilde davaya müdahillik başvurusu yapan başka ülkeler de var: Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika ve İspanya. Ancak Divan bu başvurular ile ilgili henüz karar vermedi.
Uluslararası Adalet Divanı, müdahil ülkeler ile başvurucu Güney Afrika'nın görüşlerini aldıktan sonra, 28 Temmuz 2025'e kadar, Netanyahu hükümetinin savunma yapması gerekecek.
Dava sürecinde, Gazze'deki durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak ilk duruşma 11-12 Ocak'ta Lahey'deki Barış Sarayı'nda yapılmıştı. Divan, 26 Ocak'ta tedbir kararlarını açıkladı; buna göre mahkeme, İsrail'in soykırım suçlarının işlenmemesi için tüm tedbirleri alması, Filistin'de sivillere yönelik saldırıların son bulması ve Netanyahu ve hükümetinin, 1 aylık raporlar halinde Yüce Divan'a rapor sunarak, savaş suçu işlenmediğini kanıtlaması gerektiğini belirtti. Ancak İsrail bu tedbir kararına da uymadı ve Divan'a henüz bir rapor sunmadı.