İsrail Lübnan ve Filistin'e saldırıyor! Blinken tarafları ikna etmek için İsrail'e gitti: Belki de son fırsat!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi’nde ateşkese yönelik diplomatik çabalar çerçevesinde İsrail’e gitti. Blinken, 7 Ekim'den bu yana 9’uncu kez İsrail’i ziyaret etmiş oldu .Blinken, diplomatik çabayı rehinelerin evlerine dönmesi için "muhtemelen en iyi, belki de son fırsat" şeklinde nitelendirdi.

İsrail Lübnan ve Filistin'e saldırıyor! Blinken tarafları ikna etmek için İsrail'e gitti: Belki de son fırsat!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bölgeye gerçekleştirdiği dokuzuncu seyahat, ABD’nin iki tarafın da talepleri üzerine değiştirdiği ateşkes anlaşmasının hayata geçirilmesi amacını taşıyor.

 

HAMAS: İLERLEME FİKRİ İLLÜZYONDAN İBARET 

Blinken, İsrail’de yetkililerle görüştükten sonra Salı günü Mısır’a geçecek.Geçen hafta Katar’da yapılan toplantılar sırasında ABD müzakerelerin devam etmesi için ümitli olduklarını söylerken Hamas ilerleme fikrinin “bir illüzyondan ibaret” olduğunu belirtti.

Hamas’a göre en temel farklılıklardan biri ateşkes sağlandıktan sonra İsrail askerlerinin Gazze’den tamamen çekilip çekilmeyeceğine dair.Diğer yandan İsrail de müzakerelerin ilerlememesinden ötürü Hamas’ı suçladı.

 

NETANYAHU: HAMAS'IN ÜZERİNDE BASKI KURULMALI 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ı “inatçı” olmakla suçlayarak Hamas üzerinde daha fazla baskının kurulması gerektiğini dile getirdi.

Netanyahu, Hamas’ın Katar’daki görüşmelere temsilci bile yollamadığını öne sürdü.

 

BAKAN BLINKEN: BELKİ DE SON FIRSAT 

Blinken, Gazze'deki ateşkes görüşmelerinde "belirleyici bir an" yaşandığını söyledi.

Bakan, Washington'un İsrail ve Hamas arasında savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya varılması için yürüttüğü son diplomatik çabayı rehinelerin evlerine dönmesi için "muhtemelen en iyi, belki de son fırsat" şeklinde nitelendirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmesinden önce konuşan Blinken, Hamas lideri İsmail Haniye'nin geçen ay Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e misillemede bulunabileceği yönünde endişeler görülürken, Washington'un bölgede gerilimin tırmanmasını önlemek üzere de çaba gösterdiğini söyledi.

Blinken'ın uçağının inmesinden birkaç saat sonra yapılan açıklama müzakerelerde ilerleme kaydedileceği beklentilerini azalttı.