İsrail Lübnan'ın başkentini vurdu! Bakanın kullandığı ifade korkunç boyutu ortaya koydu

İsrail'in Lübnan'da bulunan Hizbullah'a karşı başlattığı büyük çaplı hava saldırısını ülkenin başkenti Beyrut'a yöneltti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarla ilgili bilgi vererek can kaybının 356'ya yükseldiğini ve 1246 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bakan ayrıca ülkenin güneyinden büyük bir göç dalgası başladığını bildirirken 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana ülkenin "en kanlı günü" yaşadığını söyledi. Öte yandan İsrail OHAL ilan etti.

İsrail Lübnan'ın başkentini vurdu! Bakanın kullandığı ifade korkunç boyutu ortaya koydu

İsrail’in Lübnan'a yönelik saldırıları devam ederken İsrail ordusu saldırılarını Lübnan’ın güneyinden başkent Beyrut’a kaydırdı.

İsrail ordusu, Beyrut’ta daha önce belirlenen bir hedefe yönelik hava saldırısı düzenlendiğini açıklayarak, 7 Ekim’den bu yana Beyrut’u dördüncü kez hedef aldıklarını belirtti.

HEDEF HİZBULLAH'IN ÜST DÜZEY İSMİ

İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın üst düzey isimlerinden Ali Karaki'yi hedef aldığı öne sürüldü.

NETANYAHU'DAN "EVLERİNİZİ TERK EDİN" ÇAĞRISI

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Lübnan halkının evlerini terk etmeleri gerektiğini öne sürerek saldırılar sona erdiğinde "güven içinde evlerine dönebilecekleri" iddiasında bulundu.

İsrail ordusunun bu sabah itibarıyla Lübnan halkını "tehlikeden uzak durmaları" konusunda uyardığını ileri süren Netanyahu, "Bu uyarıyı ciddiye almanızı tavsiye ediyorum." dedi.

OHAL İLANI

İsrail basınındaki haberlere göre, İsrail hükümetinin genişletilmiş siyasi ve daraltılmış güvenlik kabineleri toplantılarında İsrail'in gün boyunca hava saldırıları düzenlediği Lübnan'dan roketlerle karşılık verilmesi üzerine, Tel Aviv yönetiminin ülke genelinde olağanüstü hal ilan ettiği bildirildi.

Kabine toplantısında bakanlar, telekonferans yöntemiyle ülke genelinde 30 Eylül'e kadar olağanüstü hal ilan edilmesini kabul etti.

Lübnan Hizbullahı ile şiddetlenen çatışmalar karşısında durumun hızla değişmesi halinde olağanüstü halin hükümete daha geniş yetkiler tanıdığı için söz konusu kararın alındığı aktarıldı. Olağanüstü halin, İsrail ordusunun iç cephe komutanlığının yaptığı güvenlik uyarılarıyla ilişkili olmadığı vurgulandı.

"EN KANLI GÜN"

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, düzenlediği basın toplantısında İsrail'in saldırılarına ilişkin bilgi verdi. Ülkede 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en "kanlı günü" yaşadıklarını söyleyen Ebyad, İsrail'in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 24'ü çocuk olmak üzere 356'ya, yaralananların sayısının 1246'ya yükseldiğinbi duyurdu.

2006'YI HATIRLATTI

Bakan Ebyad, 2006'da yaklaşık 1 ay süren Lübnan-İsrail savaşına işaret ederek, "2006'daki savaşta yaralı sayısı 10 bindi. Ancak İsrail'in son bir hafta içinde düzenlediği saldırılarda yaklaşık 5 bin kişi yaralandı." ifadesini kullandı.

İsrail ordusunun saldırılarında ambulansları hedef aldığına dikkati çeken Ebyad, 2 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 16'sının da yaralandığını aktardı.

Ebyad, İsrail'in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunun sivillerden oluştuğuna dikkati çekti.

"GÜNEYDEN BÜYÜK BİR GÖÇ DALGASI BAŞLADI"

Lübnan'ın güneyinden büyük bir göç dalgasının harekete geçtiğine vurgu yapan Ebyad, Irak ve Ürdün gibi ülkelerden tıbbi yardımların gönderilmesine rağmen, dost ve kardeş ülkelere "daha fazla destek" çağrısı yaptı.

Lübnan Sağlık Bakanı, İsrail saldırılarında yaralananların ülkedeki 27 hastaneye nakledildiğini belirtti.

İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren Lübnan'a güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut ve kuzeyine göç dalgası devam ediyor.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Lübnan Eğitim Bakanlığı ülkede eğitime ara verildiğini duyururken, İçişleri Bakanlığı ise okulların, İsrail saldırıları sonucu yerinden edilen vatandaşlara barınak olarak açıldığını duyurdu.