İsrail'den açıklama! Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldü mü?

İsrail ordusu, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Gazze'de düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü duyurdu. Sinvar'ın öldürdüğü yönündeki spekülasyonlar artarken, İsrail Savunma Bakanı Gallant sosyal medya hesabından 'Her teröriste ulaşacağız ve onları ortadan kaldıracağız' şeklinde bir açıklama yaptı. Hamas ise söz konusu iddiaları yalanlarken, İsrail devlet basını da iddiaları doğruladı.

İsrail'den açıklama! Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldü mü?

İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'de yakın zamanda gerçekleşen çatışmada öldürülen üç teröristten birinin Hamas lideri Yahya Sinvar olma ihtimalini araştırdığını bildirdi ve şu açıklamayı kaydetti:

''İlk rapor - IDF'nin Gazze Şeridi'ndeki operasyonları sırasında üç terörist ortadan kaldırıldı. Teröristlerden birinin Yahya Sinvar olma olasılığını kontrol ediliyor. Bu aşamada teröristlerin kimliği doğrulanamıyor." dedi.

İsrail'den açıklama! Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldü mü? - Resim : 1

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA

''İşgalci İsrail'e karşı yürütülen kurtuluş savaşımız birçok cephede devam ediyor. Siyonist İsrail soykırım savaşını sadece askeri cephede değil medya savaşlarıyla da devam ettiriyor Siyonist İsrail'in Hareketimizin Lideri Yahya Sinvar'ın şehid edildiği ile alakalı paylaştığı, algı operasyonu ve manipülasyon manevraları olan haberlere itibar edilmemesi, Hareketi ilgilendiren konularda Hareketin askeri ve siyasi sözcüleri ile resmi kanallarından paylaşılmayan hiçbir haberin dikkate alınmaması konusunda hassasiyet gösterilmelidir."

RAPORLAR VARDI

Ordu, üç kişinin öldürüldüğü bölgede rehine bulunmadığını belirtiyor. Sinvar'ın rehinelerin arasında saklandığı ve onları insan kalkanı olarak kullandığı yönünde raporlar bulunuyordu.

GALLANT'TAN PAYLAŞIM

İsrail'in Hamas lideri Yahya Sinwar'ı öldürdüğü değerlendirmesi büyürken, Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Her teröriste ulaşacağız ve onları ortadan kaldıracağız" diye tweet attı.

Gallant, bir  kitaptan alıntı yaparak şunları ekledi:

“Düşmanlarınızı kovalayacaksınız ve onlar sizin önünüzde kılıçtan geçirilecekler.”

Savunma bakanı, eski Hamas Genelkurmay Başkanı Muhammed Daif ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın üzerlerine X işareti konulmuş fotoğraflarına, karartılmış ve üzerinde X işareti bulunan, üçüncü bir fotoğraf daha ekledi.

İsrail'den açıklama! Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürüldü mü? - Resim : 2

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

1962 yılında Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda dünyaya gelen Yahya Sinvar, Hamas’ın kurucu üyelerinden biri olarak örgütün şekillenmesinde önemli bir rol oynadı ve 7 Ekim'in mimarlarından biri olarak biliniyordu.

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Mısır yönetimi altında olduğu dönemde Han Yunus mülteci kampında doğdu ve ilk yıllarını burada geçirdi.

Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Al-Majdal Asqalan'dan (Aşkelon) sonra Gazze Şeridi'ne sığındı. Liseyi Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda bitirdikten sonra Gazze İslam Üniversitesi'ne devam etti ve burada Arapça Çalışmaları alanında lisans derecesi aldı.

Sinvar ilk olarak 1982 yılında tutuklandı ve birkaç ay Far'a hapishanesinde yattı.

1988 yılında Sinvar iki İsrail askerinin kaçırılıp öldürülmesi ve İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelendiği dört Filistinlinin öldürülmesi gerekçesi ile suçlandı. Aynı yılın Şubat ayında tutuklandı.

Sinvar cezasının 22 yılını çekmiş ve Hamas tarafından beş yıldır rehin tutulan IDF askeri Gilad Shalit için 2011 yılında yapılan esir değişimi kapsamında 1.026 kişi arasında serbest bırakılan en kıdemli Filistinli mahkûm olmuştur.

Mart 2021'de yapılan bir seçimde Hamas'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık döneme seçildi.

Gazze'deki en üst düzey Hamas yetkilisi olmasının yanı sıra Haniye'den sonra Hamas'ın en güçlü ikinci üyesi olarak görülüyordu.