Rusya Bilimler Akademisi'nden araştırmacılar, bacaklarını yukarı doğru kaldırabildiği için "asker örümcek" olarak da bilinen Brezilya gezgin örümceğinin zehrindeki bir nörotoksini inceleme altına aldı.
Genel olarak Akdeniz ülkelerinin pek çoğunda yaşayan bu türe Türkiye'de de çok sık rastlanır. Türkiye’de yaşayan türünün adıysa Akdeniz karadul örümceğidir. İstanbul, Ankara, Adana, Mardin, Van ve Kars’ta kayıtlara geçmiş bir türdür.
AĞRILARI AZALTIYOR
Rus araştırmacılar Phα1β nörotoksini üzerinde çalışmalara başlayıp çeşitli deneyler yaptılar. Bu deneyler sonrasında bu toksinin hem akut hem de kronik ağrıları azalttığı görüşünde hem fikir olundu.
"AĞRI SİNYALLERİ İLETİLMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR"
Araştırma ekibinden Profesör Ekaterina Lyukmanova, İzvestia'ya verdiği demeçte şunları kaydetti: "Bu nörotoksinin analjezik etkisi, hücre zarındaki kalsiyum kanallarını bloke etmesinden ve ağrı sinyallerinin iletilmesinde ve enflamatuar tepkilerin gelişmesinde önemli bir rol oynayan TRPA1 kanalları üzerinde etkili olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu kanallar yoğun soğuk, kimyasal uyaranlar ve enflamatuar aracıların algılanmasından sorumludur ve akut ağrıdan kronik ağrıya geçişte rol oynarlar."
Araştırmacılar, toksinin varlığının nöronal aktivitede bir azalmaya yol açtığını, bunun da ağrıya neden olan harici bir uyarana verilen tepkiyi azalttığını ve enflamatuar tepkilerde bir azalmaya yol açtığını öne sürüyor.
ANALJEZİKLERİN GELİŞTİRİLMESİNDEN SORUMLU
Araştırmacılar ayrıca, gerçekleştirdikleri çalışmanın gelecekte, kayıtlı ilaçların dezavantajlarından yoksun analjeziklerin geliştirilmesinde kullanılabileceğini söyledi.
KARADUL'DAN DAHA ÖLÜMCÜL
Dünyanın en zehirli örümceği olduğuna ve Karadul örümceğinden daha ölümcül olduğuna inanılan bu örümceğin ısırığı, kas kontrolü kaybına ve boğulma yoluyla ölüm tehdidi oluşturan solunum sorunlarına neden olduğu biliniyor.