İstanbul başta Ankara, Kocaeli, Sakarya ve Bursa... Yeni salgın patladı, vakalarda ciddi artış var
Uzmanlar, vatandaşları uyardı. Uyuz vakalarında 2020 ve 2021 verilerine bakıldığında yüzde 50 artış olduğu ve artışın devam ettiği belirtildi. İlk olarak 2018 yılında başlayan uyuz şikayetlerinin giderek arttığı ortaya çıktı. Peki, uyuz nasıl bulaşır? Uyuzun belirtileri nelerdir? Uyuz kaç günde ortaya çıkar? Uyuz ne kadar sürede iyileşir? İşte detaylar...
İlk olarak gece kaşıntılarıyla başlayan uyuz hastalığına yol açan parazitlerin el bilekleri, göğüs kısmı, gövde, bacak araları gibi sıcak alanlarda daha çok bulunduğu belirtiliyor. Hastaneye kaşıntı şikayetiyle giden hastalara uyuz teşhisi konulmasının 2018 yılından itibaren artış gösterdiği bildirildi. Uyuz vakalarına ilişkin verilere bakıldığında uzmanlar, 2022 ve 2021 yıllarındaki verilerin yüzde 50 artış gösterdiğini ve giderek arttığını vurguladı.
15 DAKİKALIK TEMAS
Uzmanlar, ilk dönemde uyuz şikayetiyle hastaneye gelenlerin bireysel başvurduğunu ancak sonrasında başvuruların ailece yapıldığını dile getirdi. Uyuz hastalığı bulaş yoluyla ve en az 15 dakikalık temasla yayıldığının altını çizdi. Ortam yaşam alanlarında daha fazla artış gösteren uyuz hastalığının özellikle kapalı ortamda uzun süre vakit geçirilmesinden kaynaklı olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, ailede birinin uyuz şikayetiyle hastaneye başvurması halinde ailenin diğer üyelerininde belirtileri olmasa dahi tedavi olmasının önemini vurguluyor.
AYNI ORTAMDA BİRDEN FAZLA KİŞİ KAŞINIYORSA DİKKAT
Aynı ortamda bulunan birden fazla kişi kaşınma şikayeti yaşıyorsa mutlaka uyuzdan şüphelenilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, aynı ortamda yaşayan herkesin tedavi sürecine girmesi gerektiğini söylüyor.
UYUZ TEDAVİSİNDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Pek çok hastalıkta olduğu gibi uyuz vakalarında da erken teşhis büyük önem taşıyor. Tedaviye geç kalınması halinde aşırı kaşınma sebebiyle deride ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu hasarlar sonrasında kişinin vücudu enfeksiyonlara açık hale gelecek ve günlük yaşamı olumsuz etkileyecektir.
TEDAVİ ŞART
Uzmanlar, pek çok kişinin uyuz rahatsızlığından utandığı için ya da internet üzerinden kendi çözümlerini aradığı için doktor tedavisine geç kaldıklarını söylüyor. Ancak uyuz hastalığı bir halk sorunu ve kendiliğinden geçmesi mümkün olmayan bir rahatsızlık, mutlaka bir doktora başvurarak en kısa sürede tedaviye başlanması gerekiyor.
TANI KOYMASI VE TEDAVİSİ BASİT
Uzmanlar, uyuz tedavisinin tanısı koyma da oldukça basit yöntemler kullanarak hızlıca tanı koyabiliyor. Bununla birlikte tedavisi de kolay bir rahatsızlık ancak süreç disiplin gerektiyor. Uyuz vakası olan bir ailede tüm aile fertlerinin bu sürece dahil olması ve süreç sonuna kadar tedaviyi ciddiye alması gerekiyor. Uzmanlar, uyuz tedavisinin normal şartlarda bir ay gibi süreçte tamamlandığını belirtiyor.
UYUZ TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Uzmanlar, uyuz parazitlerinin insan vücudu dışında 36 saate kadar yaşayabildiğini belirtiyor. Bu sebeple tedavi sürecinde evde sürekli kullanılan ilaçların özel ilaçlarla temizlenmesi ve çamaşırların 60 derecede yıkanması gerektiğinin altı çizildi.