İstanbul’da yaz mevsimi mevsim normallerinin üzerinde devam etti.
İstanbul barajlarında doluluk oranları son haftalarda yüzde 30’ların altına indi.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) internet sitesindeki verilere göre, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 26,32’ye'ye düştü.
17 Eylül 2023 itibarıyla Ömerli 55,97, Darlık 39,59, Elmalı 16,60, Terkos 12,97, Alibey 17,50, Büyükçekmece 5,26, Sazlıdere 10,66, Istrancalar 20,19, Kazandere 4,64, Pabuçdere 3,25 olarak ölçüldü.
Trakya'dan İstanbul'un su ihtiyacı karşılayan Kırklareli'nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve Istancalar barajlarının doluluk oranının ciddi bir şekilde düştü, bazı bölümler kurudu.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, kuraklığın her geçen etkisini daha fazla gösterdiğini söyledi.
"MARMARA'DA DURUM VAHİM"
Prof. Dr. Tecer, Marmara Bölgesi'nde durumun daha vahim olduğunu belirterek, "Bölgede geçen yıla göre yüzde 91 oranında yağışlarda azalma var. Totalde ise uzun dönemli ortalamalara baktığımız zaman da yüzde 74 oranında bir azalma var. Bu bölge bu sene çok ciddi bir yağış azlığıyla, yağışsızlıkla karşı karşıya kaldı" dedi.
"ARTIK TERK ETMEMİZ GEREKİYOR"
Vahşi sulamanın terk edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tecer, “Özellikle yağmur hasadı ile topladığımız gri suları sulama ve diğer amaçlarla kullanmalıyız. Tarımsal sulamada mutlaka ve mutlaka yağmurlama sulamaya ve damlama sulamaya geçmeliyiz. Vahşi sulamayı artık terk etmemiz gerekiyor. Yani sadece yağışların azalması, sıcaklıkların artması şeklinde algıladığımız sonuç çok daha ciddi sonuçlar doğuracak bir yöne, bir duruma doğru gidiyor" ifadelerini kullandı.