Dünya ile birlikte Türkiye'nin de yeniden yaşadığı koronavirüs salgını her geçen gün can almaya ve yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde salgının başladığı günden bu yana 1 milyon 358 bin insan hayatını kaybetti. Türkiye'de ise son 24 saatte 116, salgının başladığı ilk günden bu yana ise 11 bin 820 kişi hayatını kaybetti.
Sağlık Bakanlığı tarafından salgının başladığı ilk dönemlerde hayata geçirilen Hayat Eve Sığar uygulaması, koronavirüsün ne kadar hızlı yayıldığını anlık olarak gösteriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son bilgilere göre İstanbul salgında Türkiye'nin yüzde 40'ını oluşturuyor. Bu rakam her geçen saat artmaya devam ediyor.
İnsanları salgından korumak amacıyla yapılan HES uygulamasında riskli bölgeler kırmızı renge boyanarak tehlikenin farkına varılması amaçlanıyor. Geçtiğimiz iki aylık süreçte İstanbul'da çok sayıda yeşil alan bulunurken, son 1 ayda yaşanan hızlı artış ile birlikte tüm alanlar kırmızıya dönmüş durumda.
Avrupa Yakası
İstanbul'un özellikle gündüz nüfus yoğunluğun en yüksek olduğu ilçelerin yer aldığı Avrupa yakasında yeşil alan kalmadı. Bağcılar, Zeytinburnu, Fatih ilçelerinin tamamı kırmızıya döndü.
Şişli, Beşiktaş ve Alibeyköy haritalarına bakıldığında da durum farksız. İnsanların yaşadıkları tüm alanlar kırmızı renkte. Sadece İTÜ'nün bulunduğu kampüs alanı küçük yeşil bir alan olarak görülebiliyor.
Güneşli ve Küçükçekmece'de kırmızı... Bu iki bölge dikkat çeken alanlar arasında. Kırmızı renk, yoğunluk arttıkça bordoya dönüyor. Güneşli ve Küçükçekmece de bordoya dönen yerler arasında bulunuyor.
Beylikdüzü ve Esenyurt süreç başladığı andan itibaren dikkat edilmesi gereken bölgeler arasında yer alıyordu. Ciddi artışların yaşandığı bölgede yeşil alan kalmadı, harita bordoya doğru dönüyor.
Anadolu Yakası
Anadolu yakasının iki büyük ilçesi olan Kadıköy ve Üsküdar'da sadece insanların ikamet ettiği küçük alanlarda yeşile rastlanabiliyor.
Pendik, Sultanbeyli ve Sancaktepe Anadolu yakasındaki en riskli alanlar olarak göze çarpıyor. Pendik'te sosyal tesislerin bulunduğu alanlar yeşil ancak yerleşim yerleri kırmızı.
Sultanbeyli'de ise ormanlık alanlar yeşil görünüyor. Sancaktepe ve Çekmeköy'de de durum aynı. Ancak insanların yaşadığı alanlar tamamen kırmızı renkte.
İstanbul'un geneline bakıldığında nerede olursanız olur, nerede çalışırsanız çalışın koronavirüsten uzak durma ihtimaliniz yok. Kentin yüzde 95'lik bölümü kırmızı renge dönmüş durumda.
İstanbul'un en riskli 40 mahallesi
Öte yandan İstanbul'un en riskli 40 mahallesi de belli oldu. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve İBB iştiraklerinden BİMTAŞ’ın yürüttüğü "Kovid-19 ile Mücadele Kapsamında İstanbul Kırılganlık Haritası” projesi sonuçlandı.
Dört ana başlık ve yirmi iki alt başlık halinde haritalar oluşturuldu. Haritaların oluşturulması için kullanılan alt başlıklar eşit ağırlıklı endeks modeli ile hesaplanıp ana başlıkların oluşmasına katkı sağladı. Ayrıca alt başlıklar da kendi aralarında endeks skorları hesaplanıp haritalandırıldı.
Bu haritalarla, riskli, kırılgan bölgeler ile acil müdahale edilmesi gereken bölgelerin tespit edilmesi, salgınla mücadelede kaynakların rasyonel ve optimum bir şekilde kullanılması, karar alıcı kent paydaşlarına acil müdahale bölgeleri konusunda önceliklendirme yapılması ve müdahale politikalarına katkı sunulması amaçlandı.