Ülkemizde oldukça kurak geçen kış günlerinin ardından bir de mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar görüldü. Derecelerin artmasıyla beraber su kaynaklarında kıtlıklar görülmeye başlandı.
TEHLİKE ÇANLARI GAZİANTEP İÇİN ÇALDI
İstanbul, Şanlıurfa ve Mardin'den sonra tehlike çanları bu sefer de Gaziantep için çaldı. Kötü haberlerin geldiği bölgede kalan su miktarları tek tek açıklandı.
KURUMA NOKTASINA GELDİ
Gaziantep’te yer alan İslahiye'nin Bayraktepe Mahallesi'ndeki 2 milyon 81 metreküp su tutma hacmi ile 6 bin 120 dekar tarım arazisi sulama kapasitesine sahip Bayraktepe Göleti ile Yesemek Mahallesi'ndeki 3 milyon 840 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip 5 bin 40 dekar tarım arazisi sulama kapasiteli Güneş Göleti kuruma noktasına geldi.
Kuraklık ve aşırı sıcakların etkilediği göletlerde su seviyesinin yüzde 5'lere düşmesiyle, çiftçiler ikinci ürün ekimi gerçekleştiremedi. Deprem nedeniyle yer altı sularında kaymaların oluşmasıyla kuyuların kuruduğunu ifade eden İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, "Kışın yeterli yağışların olmayışı nedeniyle göletlerimiz doluluk oranlarında tam kapasiteye ulaşamadı.
YÜZDE 5 SEVİYESİNE DÜŞTÜ
Depremden dolayı yer altı sularımızda ciddi anlamda kaymalar oldu. Özellikle Yeşilova, Çubuk ve Akınyolu mahallerimiz olmak üzere tarım alanındaki su kuyularımız ya kurudu ya da su seviyesi azaldı. Bayraktepe ve Güneş göletlerimizin kapasitesi ise yüzde 5'ler seviyesine düştü.
11 bin 160 dekar alanı sulamakta olan göletlerimizde su seviyesinin düşmesiyle göletlerimizin suladığı tarım alanlarında ikinci ürün ekimi yapılamadığı için çiftçilerimiz ciddi anlamda kayıp yaşadı" dedi.