İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki bir bina henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü. Çöken binada 1 kişi hayatını kaybederken, 8 kişi de yaralandı. Bakan Özhaseki yaptığı açıklamada, " Binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı anlaşılmıştı" ifadelerini kullandı. Binanın sahibinin gözaltına alınmasından sonra, zemin kattaki döner işletmesinin sahibi de gözaltına alındı.

İstanbul Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan bir bina 08.45 sıralarında bilinmeyen bir sebeple çöktü.

İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk belirlemelere göre 3 katlı bir binanın çöktüğü ve içinde bazı vatandaşların mahsur kaldığı bildirildi.

 BİR KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

 İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, bina enkazında bir kişinin cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı.

Albayrak, "Canlı olarak irtibat kurduğumuz bir kişi var. Eks diye düşündüğümüz bir kişi daha var. Onun da çalışmalarını birazdan burayı boşaltıp K9 köpekleri marifetiyle yerini belirlemeye çalışacağız." diye konuştu.

İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti - Resim : 1

ÖLÜ VE YARALILARIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Göçük altında kalarak yaralanan kişilerin Mikail Atlı, Shakoura Dazz, Kemal Parahadov, Aygozel Charyewal, Charyyev Charyyev, Atacan Baltaev, Korkut Yılmaz Ayaz ve Seyitgül Babajanowa olduğu öğrenildi. Enkaz altında kalan Dovletyar Charyyev ise ölü olarak çıkartıldı.

İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti - Resim : 2

 

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada "02.06.2024 Pazar günü saat 08.40 sıralarında Küçükçekmece İlçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi ile Geçit Sokağın kesişim noktasında bulunan üç katlı bina çökmüştür. Olay yerine çok sayıda AFAD, arama kurtarma ve sağlık ekibi sevk edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti - Resim : 4

BİNANIN ZEMİN KATINDA İŞ YERİ VAR

Binanın zemin katının bir iş yeri olduğu bilgisini veren Vali Gül, bir üst katta büro bulunduğunu sonraki katlarda ise ailelerin yaşadığını ifade etti.

İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti - Resim : 5

8 YARALININ 2'SİNİN DURUMU AĞIR, AĞIR YARALILARDAN BİRİ 6 AYLIK BEBEK

Yaralılar, Özel Biruni Üniversitesi Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servislerine kaldırıldı.

Hastaneye kaldırılan toplam 8 yaralıdan A.C. isimli 6 aylık kız çocuğu ile S.D'nin hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaralıların durumuna ilişkin bir açıklama yaptı.

Yaralıların hastanede tedavi altına alındığı bilgisini veren Bakan Koca, enkazdan çıkan 2 kişinin tedaviye ihtiyaç duymadığını ifade etti.

 EKREM İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

İBB Başkanı İmamoğlu, Küçükçekmece'deki çöken binaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. İmamoğlu'nun açıklaması şöyle; "Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi'nde meydana gelen bina çökmesine itfaiye ekiplerimizin müdahalesi devam ediyor. Şu ana kadar 4 vatandaşımız sağ olarak kurtarıldı. Çökme sebebiyle ilgili inceleme kurtarma faaliyetleri sonrası detaylı şekilde yapılacak. Geçmiş olsun."

 

İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti - Resim : 6

 

SORUŞTURMA KAPSAMINDA BİNA SAHİBİ GÖZALTINA ALINDI

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "02 Haziran 2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 4 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir" ifadeleri yer aldı.

 

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak sucundan bina sahibi Hacı Murat Gençtürk hakkında soruşturma başlattı. Gençtürk ekipler tarafından gözaltına alındı.

ZEMİN KATINDAKİ DÖNER İŞLETMESİNİN SAHİBİ DE GÖZALTINA ALINDI 

Ayrıca binanın zemin katındaki döner işletmesinin sahibi de gözaltına alındı.

  

İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti - Resim : 8

BİNA SAHİBİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTEMEDİ İDDİASI

Olay yerine gelen ve çöken binanın bitişiğinde bulunan binanın sahibi olduğunu belirten kişi, kendi binalarının kentsel dönüşüm sürecinde olduğunu, yıkılan binanın ise sahibiyle iletişime geçtiklerini ifade ederek, " Biz kendi binamızı komple boşaltmış ve tahliye etmiştik. Elektriği doğalgazı kesilmişti. Bugünlerde de kendi binamızı yıkacaktık. Bu talihsiz olay denk geldi. Biz kendi binamızı kentsel dönüşüme sokmadan önce oranın (çöken binanın) sahibi Murat Beyle görüştük. Murat Bey kendisi, binayı kendi özel sebeplerinden dolayı yıktırmak istememişti. Kentsel dönüşüme sokmak istemedi. Ondan dolayı tabi bizler de müdahale edemedik bina sahibi olması münasebetiyle. Ama, bugün böyle talihsiz bir olay yaşandı. Geçmiş olsun diliyorum" dedi.

İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti - Resim : 9

 

İstanbul'da bina çöktü! Enkazdan 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 1 kişi hayatını kaybetti - Resim : 11