İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un deprem seferberlik planı tanıtım programında konuştu. İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlattıklarını açıklayan İmamoğlu, "Bilim çevrelerine çağrı yaparak hızla deprem bilim üst kurulu kurduk. Son süreçte yine bilim kurulumuzla yaptığımız toplantıdan sonra depremi tüm boyutlarını kapsayan 7 alanda genişletilmiş hafta sonu çok kıymetli bir çalıştay sürecini hep berabr gerçekleştirdik." dedi.

İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un deprem seferberlik planı tanıtım programında açıklamalarda bulundu.

İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"HİÇ BİRİMİZİN GÜCÜ YETMEZ"

Deprem tartışması fay hattı tartşması, deprem nerede olacak, ne zaman olacak, hangi büyüklükte olacak tartışmalarını bir tarafa bırakmalıyız. O işi layıkıyla yapan kıymetli hocalarımız var. Deprem bu topraklar için bu kadim coğrafya için bir gerçekliktir. Bu topraklarda milyonlarca yıl önce, depremi oluşturan mekanizmalar, dünyanın var olması sürecinde oluştu. Milyonlarca yıl boyunca da varolmaya devam edecek. Bu tarafını değiştirmeye hiçbirimizin gücü yetmez.

Depremleri durduramayacağımıza göre milletçe depremde yıkılmamak için can kayıplarına uğramamak için ve şaşkınlık içerisinde büyük bir pişmanlık duymamak için bir devlet olarak da gelecekte ayakta kalmak için deprem dirençli ve yerleşim alanları ve deprem dirençli kentler yaratmak zorundayız.

Biz bugün İBB olarak güçlü bir insiyatif alıyoruz. Düzen değiştiriyoruz. Düzen değiştirmek elbetteki cesaret ister. Cesur olabilmek için yanlış giden bir sürecin, yanlış giden bir düzenin bir parçası olmaktan net olarak kurtulmak gerekir.

"İSTANBUL İÇİN YÜKSEK SEVİYEDE BİR SEFERBERLİK BAŞLATIYORUZ"

İBB bu süreçte yıllardır bu konuyu konuşuyor. 1999'dan beri. İstanbul'un yanı başından beri. Gölcük ve Düzce depreminden beri konuşuyor, yaşıyor. Belki büyük gayretler içerisinde ancak bu düzene kalıcı ve cesur bir biçimde değişim adına yeterli adımları atamamıştır.

2019 tarihinden bugüne rant siyaset düzenine karşı bir duruş içerisindeyiz. Bunun dışında hareket ediyoruz. Bu sebeple deprem konusunda en ileri, en cesur adımları atabilecek konumda olmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Bu konumumuzun yerine getirme çabamızın yetmeyeceğini, bana bunu daha da yükseklere taşımak zorunda olduğumuzun da farkındayız. O bakımdan deprem konusunda yapılması gereken ne var ise İstanbul için ayağa kalkıyoruz.

Deprem dirençli İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz. Pekala mümkündür. Kaliforniya, Meksika, Şili ve Japonya da nasıl mümkün olabilmişse, İstanbul'da da mümkün olmak zorundadır. Deprem dirençli kent uygulamamızı İstanbul'da yüksek seviyede başarıp sadece İstanbul için değil Türkiye'de örnek olmak zorunda olan bir şehiriz. Hedefimiz budur.

"TEKNİK BİLGİMİZ VE İNSAN KAYNAĞIMIZ VAR"

Seferberliğimizin amacı net olarak budur. Deprem İstanbul için kaçınılmaz bir gerçek ve gerçek anlamda bir beka meselesidir. Tarih boyunca İstanbul'u nasıl vurudysa yine vuracaktır. Gününü saatini bilmiyorz. Ama kimsenin kuşkusu olmasın ki deprem bu kentte yaşanacaktır. Eğer bu topraklarda millet olarak bu kadim topraklarda neslimizi ebediyen yaşatmak istiyorsak kısa orta ve uzun vadede deprem dirençli yerleşşim alanlarını hızlıca oluşturmak zorundayız. Ve inanıyorum ki milletçe biz bunu başarabiliriz. Bunun için teknik bilgimiz var, insan kaynağımız var.

Bu ulusal seferberlikte devletimizle, hükümetimizle, bilim insanlarımızla, sivil toplumlarımızla tüm halkımızla birlikte çalışmak ve başarmak istiyoruz. Bugünün özeti budur. Başaracağımıza da inanıyoruz. İnanmanın tek başına yeterli olmadığını gördük. Yetmez. Gerçekçi stratejilere ihtiyacımız vardır. Çünkü sorunun devasa büyüklükte olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu salonda dahil bu kaynak ihtiyacıhı çok iyi yapacak onlarca insanımız varıdr. İşbirliğine ihtiyacımız vardır. Her kesimin harekete geçmesi ve geçirilmesi gerekmektedir.

"TEKRARDAN VE SIFIRDAN BAŞLATIYORUZ"

Unutmayınız bilim yegane ışığımızdır. Çünkü dün olduğu gibi bilimin söylediklerini görmezden gelerek yolumuza devam ettiğimizde canımızı yakan sayısını söylemekte ve sayısını beyan etmekte bile zorlandığımız onbinlerce insanımızı kaybettiğimizde yaşadığımız acıyı defalarca yaşarız. O bakımdan görmezden gelerek yolumuza devam etmemiz mümkün değildir.

Tüm kaynakları belirli bir zaman planına göre sürece dahil etmek zorundayız. Bugün bu salonda sizlerin katılımı ve şahitliğinde bizleri dinleyen milyonlarca insanımızın şahitliğimde yeni ve güçlü bir başlangıcı daha yapıyoruz. Bu kadim şehri dirençli bir hale getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz.

"7 BİLİMSEL KURULDAN GELEN RAPORLAR ELİMİZDEDİR"

Bilim çevrelerine çağrı yaparak hızla deprem bilim üst kurulu kurduk. Son süreçte yine bilim kurulumuzla yaptığımız toplantıdan sonra depremi tüm boyutlarını kapsayan 7 alanda genişletilmiş hafta sonu çok kıymetli bir çalıştay sürecini hep beraber gerçekleştirdik.

Bugün itibarıyla 7 bilimsel kuruldan gelen değerlendirme raporları da elimizdedir. Kamuoyuyla bunu paylaşacağız. Uzmanlara, kurum ve kuruluş temsilcilerine İstanbullular adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Ekiplerimiz ve bilim insanlarımız çalışmalarına bundan sonra aralıksız devam edecek. Katılan her insanımız bu seferberlik sürecinin bir ferdi olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirmektedir.

Bugün itibarıyla aslında seferberliğin üçüncü aşamasındayız. Bugün burada ekibimizle birlikte deprem seferberlik yol haritamızı sizinle paylaşacağız. Yol haritamızı maddeler halinde tespit ve eylem planı olarak sizlere sunacağız.

İŞTE İSTANBUL İÇİN HAZIRLANAN O RAPORLAR...

İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz - Resim : 1

İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz - Resim : 2İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz - Resim : 3

İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz - Resim : 4

İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz - Resim : 5

İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz - Resim : 6

İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz - Resim : 7

İmamoğlu: İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz - Resim : 8