Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 11 ilde büyük yıkım yaşanırken 45 binden fazla vatandaş hayatını kaybetti. Deprem konusu gündemdeki yerini korumaya devam ederken pek çok vatandaşta depremden kurtulmak için güvenli bölgeleri araştırarak taşınmaya başladı. Uzmanlar tarafından belirtilen riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlar, daha sağlam bölgelere göçüyor.
KUZEY BÖLGELERDE HAREKETLİLİK VAR
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Özellikle deprem sonrasında depremzedelerin yanı sıra İstanbul’da kent içi göçün de son haftalarda yoğunlaştığını söylemek mümkün. Nispeten sahil bandında yani Marmara Denizi’ne yakın olan bölgelerde. Bunlar Zeytinburnu, Bağcılar, Avcılar gibi ve Anadolu Yakası’nda Kartal, Pendik gibi bazı bölgelerden şehrin kuzeyine doğru bir arayış var. Bu arayışlar tabi müşterilerin bütçelerine göre farklılık gösteriyor. Şunu ifade edebiliriz ki çok katlı binadan az katlı binaya, daha zemin yapısı kuvvetli olan yerlere ki özellikle İstanbul’da şehrin kuzey bölgelerine daha yoğun hareketlilik var diyebiliriz." ifadelerini kullandı.
SAĞLAM OLDUĞU ÖN PLANA ÇIKTI
Uzman, Kahramanmaraş depreminin ardından bölgedeki TOKİ konutları hakkında da düşüncelerin değiştiğini şu sözlerle ifade etti: "TOKİ konutlarına her zamankinden daha fazla bir rağbet var. Eskiden TOKİ’de oturuyorum denildiğinde bu konutların sağlamlığından ziyade çevresi ve demografik yapısı insanların aklına geliyordu ama TOKİ sağlam yapı olarak görülüyor. Yapıların kendi içerisindeki güçlüklerinden ziyade zeminin de sağlam olduğu ön plana çıktı. Son deprem şunu gösterdi, sadece yapının kendisinin sağlam olması fayda sağlamadı aynı zamanda zeminin de benzer sağlamlık yapısında olması gerektiğini hatırlattı."
İSTANBUL'DA EN SAĞLAM YER NERESİ?
Özelmacıklı, "İstanbul’da 99 depremi sonrasında zemin incelemelerinin deprem riski faktörüne katıldığını söylemek mümkün. İstanbul’da hanehalklarının ancak yüzde 45 kadarı 2001 ve sonrası yapılarda oturuyor. Bu açıdan baktığımızda kiralık yerler boş kalmayacak belki başka kişiler tarafından doldurulacak ama en azından herkes mevcut oturduğu yerden daha sağlam neresi olabilir araştırıyor." diyor.
İSTANBUL'DA EN ÇOK NERESİ TERCİH EDİLİYOR?
Gayrimenkul uzmanı, İstanbul'da en çok tercih edilen bölgeleri de açıkladı, "Benzer bölgede belki daha yeni bir yapıya, orada bulunamazsa kuzeyde daha farklı bir yapıya talep var. Taleplerin bu yönlü olması kiraları da beraberinde yukarıya doğru hareketlendiriyor. Anadolu Yakası’nda Çekmeköy ön olanda, Şile ve Ağva gibi yerler ön planda. Avrupa Yakası’nda Başakşehir ve Arnavutköy gibi ilçeler ön planda."
"KİRACILAR, EVLERİNİ KİRAYA VERİYOR"
Özelmacıklı, durumun şu an aldığı boyutu da gözler önüne serdi. Uzman, "Bu fiyatlar son 15 günde yüzde 20 arttı diyebiliriz. Deprem sonrası kira artışları yüzde 15 ile 20 arasında arttı. Bu noktada neredeyse kiralık daire yoktu, depremzedelerin de bölgelere gelmesi ile beraber var olan sınırlı stok eridi. O nedenle neredeyse kiralık daire bulunamıyor. Bulunsa da istenen rakama kiraya verilebilen bir piyasa var. Bizler bazı dirençler göstermeye çalışsak da fahiş artışları engellemeye çalışsak da mal sahibi hiçbir denetime tabi olmadan ilan veriyor. Kendi kiracı olarak oturduğu daireyi başkalarına kiraya veren insanlar var. Ev sahibi kontrol sistemi olmadığı için daha ucuza kiraladığı bir evi başkalarına kiraya veren, odalarını kiralayan bir daire içerisinde birden çok daire çıkaran birçok farklı örnekler ile karşılaşıyoruz." dedi.
"RİSKLİ BÖLGELERDE BULUNAN EVLERDE FİYATLAR DÜŞER Mİ?"
"Kiralık fiyatlar kısmında fiyatlar hemen düşmeyecektir. Belki durağan seyredebilir ama elde stok yok, özellikle 2001 sonrası yapılmış nispeten az katlı, yeni yapıların fiyatları diğerlerine göre çok daha fazla artacaktır. Fatih gibi, Bağcılar gibi Zeytinburnu gibi yerlerde çok katlı ve eski tarihli yapılarda düşüşler göreceğiz. Bunun nedeni de evleri insanlar almak istemeyeceklerdir. Kentsel dönüşüm noktasında yıkıldığında bir iki katı avantajlı olan yerler varsa buralara rağbetler olabilir. Ama diğer eski evlerin fiyatlarında yükselme olmayacağını söylemek mümkündür.”