İstanbul'da ilk buralar yok olacak... Kadıköy, Adalar, Avcılar, Ataşehir, Ümraniye... Listede var mısınız bakın
Birleşmiş Milletler'in mega kent İstanbul için hazırladığı rapora göre bazı bölgeler sular altında kalacak. Özellikle Kadıköy, Adalar, Avcılar, Ataşehir, Ümraniye ilçelerinde yaşayan vatandaşlar ilçelerinin bu durumdan etkilenip etkilenmeyeceğini araştırıyor. Söz konusu rapora göre evleri deniz seviyesine yakın olanlar büyük risk altında. Özellikle Haliç'in iç kesimlerinde ve Küçükçekmece’de sorun olabileceği ifade ediliyor.
Türkiye’nin ve dünyanın en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınma, günümüz ve gelecek açısından büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu konuda Birleşmiş Milletler’in hazırladığı rapora göre İstanbul için de tehlike çanları çalıyor.
Küresel ısınmanın getireceği sonuçlar bilim dünyasının en büyük korkularından biri olarak öne çıkarken 1880 yılından bu yana 20 cm yükselen denizlerin buzulların erimesi sonucu 80 cm yükseleceği belirtildi.
Buzulların erimesi durumunda özellikle Marmara Denizi yükseleceği ve İstanbul'un sular altında kalacağı öngörülüyor.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Birleşmiş Milletler (BM) iklim raporuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
DENİZ SEVİYESİNDE 1 METRELİK YÜKSELME OLACAK
"BM İklim Raporu ilginç şeyler söylüyor” diyen Kurnaz, “Raporda, önümüzdeki 100 sene içerisinde deniz seviyesinde yaklaşık 80 santim ile 1 metre arasında yükselme olacağı belirtiliyor. Tabi bu deniz seviyesindeki yükselme İstanbul'la da tehlike getirecek. Yine rapora göre deniz seviyesindeki 1 metrelik yükselmeyle Haliç'in iç kesimlerinde ve Küçükçekmece civarında sorunlar yaşanabileceği söyleniyor" diye konuştu.
“DENİZ SEVİYESİ ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE BİRKAÇ METRE ARTACAK”
BM İklim Raporunda, ‘Batı Antartika'nın artık tam olarak ne zaman eriyeceğini tahmin edemeye biliriz’ cümlesinin yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Kurnaz, “Yine bu bölgedeki buzların çok hızlı erimesi mümkün. Bu buzlar erken eriyecek olursa, İstanbul, İzmir gibi kıyı şehirlerinde deniz seviyesi çok hızlı bir şekilde birkaç metre artacak. Bu duruma vatandaş açısından bakarsak, ev alacak kişilerin deniz kenarlarını tercih etmemeleri gerekecek. Yine belediyeler yapacakları metro çıkışlarının ağzını, denize değil de karaya vermeyi tercih etmesi gerekecek” dedi.
“DENİZE KIYISI OLAN YERLER, EVLERİNİN ÖNÜNE DUVAR YAPMAK ZORUNDA KALACAK”
Kadıköy, Adalar, Avcılar, Ataşehir, Ümraniye’de yaşayan vatandaşlar bu risk hakkında bilgi sahibi olmak isterken Prof. Dr. Kurnaz şunları dile getirdi:
"Denize kıyısı olan yerler, evlerinin önüne duvar yapmak zorunda kalacak. Yine şu anda Türkiye'nin tarım alanlarının önemli bir kısmı da bu bağlamda zarar görecek. Deniz seviyesi bir metre yükselecek olursa, deniz yüz metre içeri girecek.”
“DÜNYADAKİ DENİZ SEVİYESİ YAKLAŞIK OLARAK 70 METRE YÜKSELECEK”
Küresel ısınmayla sadece Avrupa'nın değil, dünyanın da haritasının değişeceğini söyleyen Prof. Dr. Kurnaz, "Küresel ısınmanın sonunda dünyadaki deniz seviyesi yaklaşık olarak 70 metre yükselecek. Deniz seviyesi 70 metre yükseldiğinde şu an bulunduğumuz mekanların birçoğu sular altında kalacak. İstanbul 3 tane adaya bölünecek. Bu durum yakın bir zamanda olmayacak ama biz böyle devam edersek eninde sonunda karşımıza çıkacak. Yine dünyanın neresi buzul, neresi çöl, neresi orman olduğu tamamen değişecek. Şu an Sahra Çölü dediğimiz yer 6 derece kuzeye kayacak. Bu durumdan dolayı güneyde çöl olan bölgelerin bir kısmı orman olmaya başlayacak. Trabzon, Samsun ve İstanbul gibi Türkiye'nin kuzey bölgelerinin iklimi bu yüzyılın sonunda Antalya, Adana İklimi gibi olacak" ifadelerini kullandı.
“YA DA KURAKLIK 6 AY SÜRECEĞİNE 2 YIL SÜRÜYOR”
Prof. Dr. Kurnaz, şunları kaydetti:
"İklim değişikliğiyle yangın, sel gibi olayların şiddeti, sıklığı ve görüldüğü alan genişletiyor. Yani 10 yılda bir görülen bir doğa olayı 2 yılda bir görülmeye başlıyor. Ya da kuraklık 6 ay süreceğine 2 yıl sürüyor."