Organ ticareti operasyonu: 1 İsrailli, 1 Suriyeli, 2 Türk gözaltında
İstanbul Esenyurt'ta bir hastaneye düzenlenen organ ticareti operasyonunda aralarında İsrailli bir kişinin de bulunduğu 4 kişi gözaltına alındı. Gözlatına alınanlardan organlarını satmak isteyen kişinin Suriyeli, alıcının İstailli, aracıların ise Türk olduğu anlaşıldı.
Türkiye yeniden organ mafyası haberleri ile gündemde. Dünyanın tüm ülkelerinde yetersiz bağış nedeniyle sıkıntı yaşanan organ konusunda yetkililer sürekli çağrı yapıyor ancak yeterli sayıya ulaşılamıyor. Bu durumda olan maddi durumu iyi bazı insanlar yasadışı yollara başvurarak organ mafyası ile anlaşma yapıyor.
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeliler hakkında son dönemde organ satışı iddiaları ortaya atılıyor ancak herhangi bir delil bulunamıyordu. Son olarak polisin fiziki takibi ile İstanbul Esenyurt'taki bir hastaneye baskın düzenlendi. Türk aracı, yanında bulunan iki Suriyeli'nin organlarını İsrailli bir kişiye satmak isterken gözaltına alındı.
Böbrek 10 bin dolar
Polisin yaptığı inceleme sonucunda Suriyelilerin böbreklerini 10 bin dolara sattıkları belirlendi. Böbrek alıcısı olan İsrail uyruklu Nimer H. (50) Suriyeli şahsa 10 bin, Türk aracıya ise ise ayrı para ödemeyi kabul etmişti. Suriye uyruklu Ahmed Z. organ ticareti yapan Yusuf E. ile operasyonu yapacak olan doktor Hayri G. polisin başarılı operasyonu sonucu yakalandı.
4 şüpheliden İsrail uyruklu Nimer H. sınır dışı edilmek üzere emniyete götürülürken, tercüman Yusuf E. ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Böbreğini satışa çıkaran Suriye uyruklu Ahmed Z. ile ameliyatı gerçekleştirecek olan doktor Hayri G. ise tutuklandı.
"Kolay para kazanmak için"
İnternetteki forumlar ve sosyal medya aracılığıyla organlarını satışa çıkaran Suriyeliler, gerekçe olarak savaştan kaçtıklarını ve paraya ihtiyaçları olduklarını söylüyor. Kolay yoldan para kazanmak istediklerini söyleyen Suriyeliler, kadar borçları nedeniyle organlarını satmak isteyen Türk sayısı da hayli fazla.
Organ karaborsasında hangi organ ne kadar?
Kan fiyatı ne kadar?: Hindistan’da yarım litresi 25 dolar, ABD’de yarım litresi 337 dolar. Hindistan’da 2008’de bir fabrikada yüzlerce kişinin kan bağışı için esir tutulduğu ortaya çıkmıştı.
Saç fiyatı ne kadar?: 308 dolar Hindistan’da tapınaklara bağışlanan saçlar buradan Batı ülkelerine satılıyor. Bunların en ünlüsü saç satışından yılda 12 milyon dolar kazanıyor.
Kornea fiyatı ne kadar?: ABD’de nakli 24 bin 400 dolar.
Kalp fiyatı ne kadar?: Yasal: 997 bin 700 dolar, Yasadışı: 119 bin dolar. Tıbbi olarak zor bir ameliyat gerektirdiği için karaborsası çok mümkün değil. Sadece Suudi Arabistan’da bir hastane yöneticisi ülkede yasadışı kalp nakli gerçekleştirildiğini kabul ediyor.
Karaciğer fiyatı ne kadar?: Yasal: 557 bin 100 dolar, Yasadışı: 157 bin dolar. Karaciğer piyasasının en önemli kaynağı idam edilmiş Çinli mahkumlar.
Böbrek fiyatı ne kadar?: Hindistan’da 15 bin dolar, Çin’de 62 bin dolar, ABD’de 262 bin 900 dolar. Böbrek ticareti tüm dünyada çok yaygın. En son Arnavutluk Başbakanı Haşim Taçi’nin de adının karıştığı yasadışı böbrek nakli zincirinde, Eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki insanlardan çok cüzi ücretlere alınan böbreklerin zenginlere satıldığı iddia edilmişti. Çin’de ise böbreğini satmak isteyenler gerekli testlerden geçirildikten sonra uygun bir müşteri beklemeye başlıyor. Hindistan, Pakistan ve Endonezya’da organ mafyaları var.
Yumurtalar fiyatı ne kadar? (Tüpte döllenme): ABD’de 12 bin 400 dolar. Dünyanın bir çok yerinde yumurta satışı yasal. Fakat bu konuda dünyanın cazibe merkezi haline gelen Kıbrıs Rum Kesimi’nde bu işi yasadışı olarak yürüten klinikler de mevcut.
Taşıyıcı anne fiyatı ne kadar?: Hindistan 20 bin ila 30 bin dolar, ABD’de 80 bin ila 150 bin dolar arasında.
Kemik fiyatı ne kadar?: 5 bin 465 dolar. Öldükten sonra da işe yarayan tek organ kemik. Bu nedenle ölülerin kemiklerini çalıp satan şirketler var. ABD’de yasadışı olarak bu işi yapan bir klinik 2004-2005 arasında 244 cesetten kemik çalmıştı.
Deri fiyatı ne kadar?: 1 santimetrekarelik deri 1.5 dolar. Yaşayan insanlar genellikle deri donörü olmayı kabul etmedikleri için bu durumda birçok organ naklinde olduğu gibi ölmeden önce organlarını bağışlayanlar ya da ölülerden çalınan deri kullanılıyor.