İstanbul Yerel Seçimi yenilecek mi? YSK ne karar verecek?
Türkiye'nin haftalardır konuştuğu İstanbul Yerel Seçimleri için AK Parti ve MHP olağanüstü itirazlarını yaptı ve gözler YSK'ya çevrildi. YSK, İstanbul seçimlerinin yenilenip, yenilenmemesi konusunda kararını verecek. Üyeler Sadi Güven'in başkanlığında toplandı. Peki kanunlar ne diyor? İşte detaylar.
31 Mart Yerel Seçimleri her haliyle Türkiye'nin seçim tarihine büyük bir damga vurdu. El değiştiren büyükşehirler, oy oranlarındaki artış ve düşüşlerin yanı sıra bir çok tartışma da yaşandı. İstanbul'da çok az sayıdaki oy farkı ile ipi göğüsleyen Ekrem İmamoğlu'nun mazbatası itirazlar ve yeniden sayımların ardından 17 gün sonra verildi.
Ekremoğlu mazbatasını alsa da tartışmalar ve itirazlar sona ermedi. Olağanüstü itiraz haklarını kullanan AK Parti ve MHP, 'Tam hukuksuzluk' başvurusu yaparak İstanbul'da yerel seçimlerin tekrar edilmesini istedi.
Büyükçekmece çıkış noktası oldu
AK Parti iki bavul belge ile Yüksek Seçim Kurulu'na giderek başvurusunu yaptı. AK Parti'nin ilk açıklamalarında Büyükçekmece'deki seçmen kaydırma, seçmen silme ve hayali seçmen ekleme iddiaları yer alıyordu. AK Parti, sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için değil, Büyükçekmece seçimlerinin de yenilenmesine yönelik başvuruda bulundu. Ancak bu başvuru kısa süre içerisinde reddedildi. Bu başvurudan hareketle bu kez İstanbul'da seçimin yenilenmesi için başvuru yapıldı.
"Kısıtlı olanlar oy kullandı"
AK Parti'nin seçimden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, seçimin hemen ardından en fazla ekranlara çıkan ve açıklama yapan isim oldu. Yavuz, CHP eli ile olmasa da bir usulsüzlük yapıldığını ileri sürerek İstanbul seçimlerinin yenilenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yavuz'un iddiaları arasında görev yapamayacağı halde sandık başkanı olarak atanan isimlerin yanı sıra, kısıtlı seçmenlere de oy kullandırıldığı vardı.
Kanun ne diyor?
AK Parti'nin itiraz sürecinde en güçlü argümanı olan, "Kısıtlı" kişilere oy kullandırıldı argümanı 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'unun 8. maddesine dayanıyor. 8. madde aslında 7. maddeden başlıyor. Kanun metninde;
Madde 7 - Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamaz
ifadesi net bir şekilde yer alıyor.
1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler.
3. (Ek: 10/6/1983-2839/44 md.; Değişik: 27/10/1995-4125/2 md.) Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar.
Maddenin hemen altında ise ara başlık ile "Seçmen olamayanlar" ifadesi yer alıyor. İşte AK Parti'nin itirazının temelini de bu madde oluşturuyor.
Madde 8 – Aşağıdaki kimseler seçmen olamazlar:
1. Kısıtlı olanlar,
2. Kamu hizmetinden yasaklı olanlar
AK Parti'nin iddiasına göre hem kısıtlı olanlar hem de kamu hizmetinden yasaklı olanlar oy kullandı. Ali İhsan Yavuz bu sayının ilk başlarda 15 bin ardından da 40 bin civarında olduğunu ifade ediyor. Bu kişilerin Kanun Hükmünde Kararname ile görevden uzaklaştırılmış olmasından dolayı AK Parti, dolayısıyla da Binali Yıldırım seçmeni olmayacağını ileri süren Yavuz, İstanbul'daki 13 bin 729'luk farkın kapanıp sonucun Binali Yıldırım lehine olacağını iddia ediyor.
Gözler YSK'da
YSK, Sadi Güven başkanlığında bir araya geldi. İtiraz bugün ele alınacak ancak sonuç çıkıp çıkmayacağı henüz net değil. YSK, görüşmeyi erteyebilir ya da karar verebilir. Süreç şimdi tamamen Yüksek Seçim Kurulu'nda. YSK'dan çıkan karar bağlayıcı olduğu için farklı bir itiraz süreci yaşanmayacak. YSK, AK Parti'nin itiraz dilekçesi ile birlikte gönderdiği belgeleri kabul ederse YSK önümüzdeki günlerde İstanbul yerel seçimleri için net kararını verecek. 'Seçim yenilensin' kararı çıkarsa Ekrem İmamoğlu'nun mazbatası geri alınacak. Aski kararda ise Ekrem İmamoğlu görevine devam edecek.