Havaların ısınması ve yaz aylarına girmemizle beraber insanlar daha ferahlatıcı içeceklere yöneliyor. Bunların arasında ise Türkiye’de en çok satılan kola yer alıyor. Zararlarıyla akıllara durgunluk veren kola, ülkemiz de ve dünyada her yıl milyarlarca kez tüketiliyor. İşte kolanin neden olduğu hastalııkları sizler için derledik.
KİLO ALIMI VE AŞIRI YAĞLANMA
Düzensiz ve dengesiz beslenmek, fast-food tarzı yiyecekler tüketmek, spor yapmamak kilo almaya ve bazı hayati organların da yağlanmasına neden olur. Özellikle de karaciğer, böbrek, kalp gibi organların çevresinin yağlanması insülin direnci, hipertansiyon, diyabet hastalığı, kalp ve damar hastalıklarına neden olur
KARACİĞER HASARI
Karaciğer hasarının artması durumunda, hastalık daha da ilerler ve karaciğer sertleşip küçülür. Hastalığın son evrelerinde ise karaciğer yetmezliği görülme ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden, bazı durumlarda siroz, karaciğer yetmezliği olarak da adlandırılır.
DİŞ ÇÜRÜMESİ
Diş çürüğü; tüketilen besinlerin (özellikle şekerli gıdalar) ağız içerisinde bizimle beraber yaşayan bakteriler tarafından kullanılarak asit oluşması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Oluşan asit diş yüzeyindeki mineralleri çözerek dişte madde kaybı oluşturmakta ve diş yüzeyinde çürük başlatmaktadır.
BÖBREK HASTALIKLARI
Kızartma, fast food, işlenmiş gıdalar ve kırmızı et aşırı tüketildiğinde hipertansiyona, bu hastalık da böbrek yetmezliğine neden olur. Aynı zamanda kafein ve asitli içecekler de böbreklerin baş düşmanıdır. Böbrek vücutta oluşan atıkların atılmasından sorumlu olan organlarımızdan birisidir
REFLÜ
Reflü hastalığı asit, safra ve mukustan oluşan mide salgılarının yemek borusu veya ağıza kadar yer değiştirmesidir. Reflü hastalığı, ağıza kadar gelen acı tat ve yiyecek hissi ile kendini göstermektedir. Atipik reflü ise yemek borusunun iç tarafında gelişen ödem sonrasında boğazda bir yumru hissine neden olabilir
KEMİK ERİMESİ
Yaş ilerledikçe kemik yapımı kemik yıkımına yetişemez hale geldiğinden kemik erimesi süreci başlar ve bu durum yetersiz beslenme ve asitli içecekler tüketilmesiyle bir araya geldiğinde osteoporoz adı verilen tablo ortaya çıkar.
ŞEKER HASTALIĞI
Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması, ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. Birçok farklı çeşidi bulunan diyabet hastalığının en yaygın görülen ve genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü Tip 2 diyabettir.