Türkiye el nino hava sıcakları ve küresel iklim değişikliğinin etkisi altına girdi. Yaşanan bu gelişmelerden sonra İstanbul başta olmak üzere birçok ilimizi büyük sıcaklıklar bastı. Sıcaktan bunalan vatandaşlar hemen suya yöneldi. Ancak bu yöneliş zaten İstanbul'un çok uzun süreden bu yana gündeminde olduğu bir sorunu da yeniden ortaya çıkardı.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul'da yaşayan abonelerinin telefonuna gönderilen mesajda dikkat çeken ifadelere yer verildi. Söz konusu mesajda, "Sayın abonemiz. İstanbul genelinde günlük su tüketimi miktarı 3.550.435 m3'e ulaştı. Böylece tüm zamanların en yüksek su tüketim rekoru kırıldı. Oldukça kurak bir dönemden geçiyoruz. Lütfen suyumuzu dikkatli kullanalım, günlük tüketimimizi minimum seviyeye indirelim. Desteğiniz için teşekkür ederiz. İSKİ" denildi.
MARMARA İÇİN DE RİSK BÜYÜK
Yaşanan bu gelişmelerin ardından gözler Marmara bölgesindeki diğer illerimiz Kocaeli, Sakarya, Düzce, Yalova ve Bursa'ya çevrildi. Çünkü bu illerimizde de uzun zamandan bu yana su sorunlarının yaşandığı dile getiriliyor. Doğal kuraklığın Marmara'yı çok ciddi şekilde etkileyeceği uzun süreden bu yana dillendirilen bir gerçek.
KURAKLIK BELİRGİN HALE GELDİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’de sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle yağışlar azaldığından kuraklık belirgin hale geldi.
Türkiye’de 2 bin 57 gözlem sisteminden elde edilen en az 30 yıllık kesintisiz yağış ve sıcaklık verileri ile üçer aylık dönemler halinde aylık meteorolojik kuraklık analizleri hazırlanıyor.
MARMARA VE İÇ EGE'DE İLERİ DÜZEYDE HİSSEDİLDİ
Buna göre, Marmara Bölgesi’nin tamamında, Ege Bölgesi’nin Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçeleri hariç diğer kesimlerinde, Akdeniz Bölgesi’nin batısı ile doğu kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin ortası ile batısında, Karadeniz Bölgesi’nin yer yer batı, orta ve doğu kesimlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ortası ile kuzey kesimlerinde değişen şiddetlerde kuraklık etkili oldu.
Kuraklık, Marmara ile İç Ege’de ileri düzeylerde hissedildi. Diğer illerde ise kuraklık, orta, hafif ve normal değerlerde verilere yansıdı.
Analizlere göre, “olağanüstü kuraklık”, “çok şiddetli kuraklık” ve “şiddetli kuraklık” diye tanımlanan ileri düzey kuraklık; Marmara ve Ege’de Tekirdağ ve Çanakkale’nin kıyı kesimleri, İstanbul ve Yalova kıyıları, Edirne ile Burdur ve Uşak çevreleri, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik’te, İç Anadolu’da Kırşehir, Çankırı, Konya, Kırıkkale’de, Karadeniz’de de Sinop ve Trabzon’un iç kesimlerinde etkisini gösterdi.
KARADENİZ BÖLGEMİZDE DE YAĞIŞLAR AZALDI
Türkiye’de su yılı yağışları, her sene 1 Ekim’den bir sonraki yılın 30 Eylül’e kadar olan dönemi kapsıyor ve bu dönemde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce takip edilerek hesaplanıyor.
2023 su yılının 1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 döneminde Türkiye genelinde kaydedilen yağışlar, “normali” olarak adlandırılan ve 1991-2021 dönemini kapsayan uzun yıl verilerine göre %40,6, geçen yıla göre %31 azalma gösterdi. Bölgesel olarak en fazla azalma %54 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti.
Türkiye’nin en yağışlı bölgesi Karadeniz’de de yağış geçen yıla göre %17,6 azaldı.