Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok il için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yapıldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Marmara'nın kuzeydoğusu, İç Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Kırklareli kıyıları, Eskişehir, Bolu, Düzce, Sinop, Kars, Ardahan ve Erzurum çevreleri ile Ankara'nın kuzeybatı ilçelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.
Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.
Rüzgarın ise genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'da kuzeydoğudan kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.
Ankara: Parçalı ve yer yer çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde kuzeybatı ilçeleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28
İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, öğlen kuzey kıyıları ile akşam saatlerinde il geneli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 30
İzmir: Parçalı ve az bulutlu 32
Adana: Parçalı, kuzey kesimleri yer yer çok bulutlu, öğleden sonra ve akşam saatlerinde kuzey çevreleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 35
Antalya: Parçalı ve az bulutlu 32
Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ve öğle saatlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26
Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 27
Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, bu gece saatlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28
Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 39
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de deniz suyundaki aşırı ısınmaya dikkat çekerek bu sene bu yağışlara hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şen şunları söyledi; Akdeniz’in suyu aşırı ısındı. Bizim çevremizeki denizsuyu sıcaklığı 25-30 C hava sıcaklığı ile aynı. Yünanistan İstanbul ve İğneadali aşırı yağışların ana sebeblerinden biri bu.
Deniz sularındaki bu aşırı ısınma bölgede Atmosfer nemini buharlaşmadan dolayı artırdı. Bulutlardaki su miktarıda arttı. Ayrıca sıcak deniz yüzeylerinden ısınan hava hızla yükselerek düşey hareketi oluşturup cümülenembus bulutları oluşturmaktadır. Bu bulutlar ani ve şiddetli yağışı oluşturmaktadır. Bu oluşum üst seviyelere gelen soğuk hava ve deniz üzerinden gelen kuvvetli rüzgar ortamında meydana gelmektedir. Deniz suyu sıcaklığı ortalamaya dönmeden bu oluşumlar bitmez. Bu da kasım ayını bulur.
Bu sene bu yağışlara hazırlıklı olalım. Bu nedenle ilgililerin uyarılarına kulak verelim. Selin ortasında kalmayalım. Önceden haberimiz olur tedbir alırsak bu durum çoğu yerde afete dönüşmeyebilir.
Tedbir almak olayın oluşacağını duyduğumuz anda yüksek yerlere varsa aracınızı da alarak gitmektir. Kalıcı ve risk azaltıcı tedbir ise “sünger şehirler” oluşturmaktır. Yani yağan yağışın akışa geçmeden toprağa sızmasına olanak verecek yeşil ve toprak alanlar yaratmaktır.
Dere yataklarını yerleşime açmamaktır. Bodrum katlarına iskan vermemektir. Kısacası hava ile inatlaşmak yerine onunla barışık ortama grçmektir. Yoksa bu dramları çok daha yaşarız. Ulusal Risk Kalkanı Modeli önemli bir girişimdi devam ettirmemiz gerekir kanaatindeyim.