İtalya Başbakanı Meloni'den gündem olacak "savaş" sözleri: Caydırıcı olabilmeliyiz!

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, çok konuşulacak "savaş" sözlerine imza attı. Avrupa savunması, Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşlara değinen Meloni, "Özgürlük ve güvenliğin bir bedeli olduğunu unutmamalıyız. Caydırıcı olabilmeliyiz." dedi.

İtalya Başbakanı Meloni'den gündem olacak "savaş" sözleri: Caydırıcı olabilmeliyiz!

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa'nın çevresinde devam eden savaşlar çerçevesinde Avrupa'nın kendini güvenlik ve savunma politikası ile donatması gerektiğini dile getirdi.

"SAĞLAM BİR AVRUPA KANADI İNŞA ETMELİYİZ"

Özgürlük ve güvenliğin bir bedeli olduğunu belirten Meloni şunları söyledi:

Caydırıcı olabilmeliyiz. NATO'nun, ABD'nin yanında sağlam bir Avrupa kanadı inşa etmeliyiz. İtalya, gelecek ayki NATO Zirvesi'nde bu vizyonun tercümanı olacak.

"BARIŞ TESLİM OLMAK ANLAMINA GELMEZ"

"Ukrayna'yı savunmak, Avrupa'nın çıkarınadır. Eğer Ukrayna teslim olmaya zorlanmış olsaydı, müzakereler için şartlar olmazdı. Barış asla teslim olmak anlamına gelmez." diyen Meloni, amaçlarının Ukrayna'nın barış içinde bir geleceğe sahip olmasını sağlamak olduğunu söyledi.

ORTA DOĞU'DA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Meloni, Orta Doğu'da barış sürecinin de iki halk-iki devlet çözümüne dayanabileceğini ifade ederek "İtalya, Mısır, Katar tarafından da paylaşılan ABD'nin arabuluculuk önerisini destekliyor. Avrupa, bu cephede daha aktif rol oynayabilir ve oynamalıdır da." dedi.

 

DÜZENSİZ GÖÇ KONUSU

Konuşmasında, düzensiz göç temasına da geniş yer veren Meloni, dış sınırların korunması ve üçüncü bin yılın köleleri olarak andığı insan kaçakçılarıyla mücadele etmenin gerekliliğinden söz etti.

Başbakan Meloni, "Batı medeniyetinin beşiği olan AB'de kölelik gibi bir suçun başka biçimlerde hoş görülmesine artık tahammül edemeyiz. AB'nin Mısır ve Tunus'la yaptığı mutabakatlar çoğaltılmalı. İnsanları, ülkelerini terk etmeye iten nedenler ortadan kaldırılmalı." ifadelerini kullandı.