İttifak görüşmeleri Kasım ayından sonra
“Demokles’in kılıcı gibi milletin başında sallanmak” tabiri genelde “haksız ve tehdit içeren durumlar” için söylenir.
Kemal Bey “Demokrat Dede” diye çıktığı yolda “başarısız olunca” kendisini sorgulamak yerine il teşkilatlarından bazılarını görevden alarak “Demokles’in kılıcını sallamaya” başladı. Seçim vaadi olarak “Herkes beni eleştirebilecek” derken seçim sonrası kendisini eleştiren Bolu Belediye Başkanı’nı ihraç etti.
“Demokrat Dede” diye yola çıktı, “Demokles Dede’ye” dönüştü.
Kılıç biraz daha sallanırsa İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu da koltuğundan edecek gibi duruyor.
Ekrem Bey bu kez CHP’liler tarafından eleştiriliyor, acayip yıprandı. Onun genel başkan olması bile “değişim heyecanı” olarak görülmüyor.
Bu arada Meral Akşener daha avantajlı; partisinde “genel başkan” tartışması yok, enerjisini “yerel seçimlere” CHP’ye göre biraz daha fazla verebiliyor.
CHP-İyi Parti yerel seçim ittifak görüşmeleri Kasım ayından sonra başlayacak!
Görüştüğüm İyi Parti milletvekilinden aldığım bu bilginin devamı da var:
1) Meral Akşener ittifak için kapıyı tekrar açacak, ancak CHP Genel Başkanı’nın netleşmesini bekliyor.
2) Kasım ayında yapılacağı düşünülen CHP Olağan Kongresi öncesi kesinlikle bir ittifak görüşmesi yapılmayacak.
3) Meral Hanım’ın da sıcak baktığı formül şu: CHP 2019 seçimleri sonrası 11 büyükşehir, 10 il, 191 ilçede belediye başkanlığı kazanırken İyi Parti sadece 18 ilçede belediye başkanlığı kazandı. İyi Parti’nin aday göstermediği illerde CHP kazandı. Bu sefer “kazanılacak bazı illerde” CHP aday göstermesin ve İyi Parti’nin adayını desteklesin istenecek. CHP yönetimi bunu kabul etmezse ittifak kapısı kapanacak.
“CUMHUR İTTİFAKI NE YAPIYOR?”
Tüm ekonomik sorunlara rağmen nasıl ki 14/28 Mayıs 2023 genel seçimlerinde, “Yaparsa Recep Tayyip Erdoğan yapar” diyen seçmen AK Parti’yi birinci parti yaparak Başkan Erdoğan’ı da yeniden seçtiyse yerel seçimlerde benzer tablo oluşabilir.
Muhalefet bloku “karla karışık yağmur” görüntüsünü sürdürürse elindeki belediyeleri kaybedebilir.
2019 yerel seçimleri sonrası Ankara ve İstanbul CHP’ye geçse bile AK Parti ve MHP “Türkiye genelinde” belediyelerin yüzde 50’den fazlasını almayı başardı.
2019 sonrası AK Parti 15 büyükşehir, 24 il, 526 ilçe kazanırken MHP 1 büyükşehir, 10 il, 145 ilçe kazanmıştı.
Siyasi hava bu şekilde devam eder, 2024 Ocak’ta ekonomik ivme görülürse AK Parti ve MHP elindeki mevcut belediyeleri koruyacağı gibi CHP-İyi Parti ittifakındaki önemli belediyeleri kazanabilir.
Burada en önemli faktör ekonomi olacak. Vatandaş maddi manada “devasa sıçrayış” beklemiyor, ancak ileriye dönük iyileşme sinyalleri almak istiyor.
Kira fiyatlarının giderek normalleşmesi, kur dalgalanmasının azalması, enflasyon hızının yavaşlaması, emekli maaşlarının iyileştirmesi vatandaş nezdinde çok olumlu karşılık bulacaktır.
Piyasalar ve vatandaş bu hususta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e güveniyor.
Deprem konutlarının yapılması da deprem bölgesindeki illerde hali hazırda olumlu karşılanıyor.
SON SÖZ: CHP ve İyi Parti arasında “vekâlet savaşları” başladı. Genel başkanlar direkt konuşmuyorlar, belediye başkanları yahut milletvekilleri aracılığıyla birbirlerine mesaj veriyorlar. AK Parti ve MHP ise çoktan yerel seçim hazırlıklarına başladı. AK Parti’de bazı isimler belirlense de kamuoyuna duyurulması şu anda erken görülüyor. Cumhur İttifakı yerelde de sürecek.