İYİ PARTİ’li Koray Aydın 14 vekille hangi partinin başına geçecek? 

Yaklaşık 20 gün önce, tv100’de yayımlanan Taksim Meydanı programında “İYİ PARTİ Milletvekili Koray Aydın, Kurban Bayramı’ndan sonra partisinden istifa etmeyi düşünüyor” demiştim. Siyaset gündeminin ana konularından biri haline gelen istifa iddiası şu sıralar ete kemiğe bürünüyor. 

Lafı uzatmadan hemen anlatayım: 

İYİ PARTİ Kongresi’nde genel başkanlık seçimini Meral Akşener, Müsavat Dervişoğlu ve Tolga Akalın İttifakı’na kaybeden Koray Aydın, yakın çevresiyle istişarelerini sürdürüyor. Aydın “İYİ PARTİ’de siyaset yapma koşullarımız ortadan kalktı. Ya yeni bir parti kurmalı ya da var olan bir partiyi ayağa kaldırmalıyız” diye düşünüyordu. 

İYİ PARTİ’li Koray Aydın 14 vekille hangi partinin başına geçecek?  - Resim : 1

“YENİ PARTİ ZOR…”

Yeni bir parti kurmanın zorluklarını bilen Aydın, bu yüzden “var olan bir partiyi ayağa kaldırmanın” daha rasyonel olacağında karar kıldı. Yapılan istişareler sonucunda ise bu partinin DEMOKRAT PARTİ olduğu yönünde hemfikir olundu. 

Tabii bu konuda sadece Koray Aydın’ın niyeti tek başına bir anlam ifade etmiyordu.  Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın ne düşüneceği de hayli önemliydi. 

UYSAL NE DÜŞÜNÜYOR?

Edindiğim bilgiye göre, Koray Aydın ve kendisiyle birlikte İYİ PARTİ’den istifa edeceği söylenen 14 milletvekilinin Demokrat Parti’ye katılmaları fikrine Gültekin Uysal da hayli sıcak… 

Hatta öyle ki; Koray Aydın ve arkadaşlarının Eylül ayında yapılması planlanan Demokrat Parti Kongresi’nde yönetimi devralması ve yeni yol haritası bile belli gibi… 

İYİ PARTİ’li Koray Aydın 14 vekille hangi partinin başına geçecek?  - Resim : 2

KIRATA BİNECEK!

Kısacası; eğer bir aksilik çıkmazsa, Koray Aydın daha önce de söylediğim üzere bir hafta içinde İYİ PARTİ’den istifa edecek. Ardından ise DEMOKRAT PARTİ’ye katılacak ve kısa bir süre sonra  partinin başına geçecek. Demokrat Parti’nin eski ve yeni kadroları da yönetimde görev alarak 2026’da yapılacağı konuşulan seçimlere hazırlanmaya başlanacak. 

Koray Aydın şu sıralar yoğun bir istişare trafiği yürütüyor. 

Pazartesi, Salı ve Çarşamba günü yurdun değişik yerlerinden gelen gruplarla görüşerek onların da fikirlerini alacak. Aydın, bayram tatilinde de bu görüşmeleri hiç ara vermeden sürdürdü. 

Eski Bakan Aydın, en geç cuma günü ise kararını kamuoyuna açıklayarak ‘KIRAT’lı yolculuğuna başlayacak. 

MANSUR YAVAŞ FAKTÖRÜ

Tabii bu bağlamda Koray Aydın’ın yeni yolculuğunda kendisine kimlerin destek olacağını da es geçmemek gerek. 

Koray Aydın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’la çok yakın. Aydın, son yerel seçimlerde partisinin aksi yöndeki kararına rağmen Mansur Yavaş’ın kazanması için çalıştı. Dolayısıyla Koray Aydın’ın Demokrat Parti’nin başına geçmesi, Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanlığı adaylığını güçlendirecek bir faktör. 

İYİ PARTİ’li Koray Aydın 14 vekille hangi partinin başına geçecek?  - Resim : 3

Yavaş’ın Demokrat Parti’nin imar sorunu olan genel merkez binasındaki sıkıntıların çözülmesi için bire bir çaba gösterdiği gerçeğini de bilirsek ne demek istediğim gayet net anlaşılır. 

İMAMOĞLU - AYDIN 

Öte yandan, Koray Aydın aynı sıcak ilişkilere İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de sahip. Ancak ikilinin ilişkisi siyasetten çok “hemşerilik” üzerinde yoğunlaşıyor. 

Dolayısıyla Koray Aydın yeni yolculuğunda Mansur Yavaş’ın siyasi desteğini alır, Yavaş’a destek verir. AYDIN - YAVAŞ birlikteliği, Demokrat Parti’yi kısa sürede siyasi aktörlerden biri haline getirir. 

REDDETTİ

Son not: İYİ PARTİ Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Koray Aydın’ın istifasını engellemek için epey bir çaba gösterdi ancak sonuç alamadı. Aydın, daha önce İYİ PARTİ’de siyaset yaparken ayrılarak parti kuran ya da parti kurma hazırlığı içinde olan hiçbir siyasetçinin birlikte hareket etme teklifini de kabul etmedi.