Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantası içindekiler...
İzmir’de 6.6 büyüklüğündeki deprem, afet sonrasında yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçların karşılanabileceği deprem çantasının önemine dikkat çekti. 26 vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem ‘Depreme hazır mıyız?’ sorusunu akıllara getirdi. Deprem çantasında neler olmalı?
İzmir’deki 6.6’lık depremin ardından arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 26 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 885 kişinin ise yaralandığı İzmir depremi; deprem çantasının önemini akıllara getirdi. Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçları karşılamayı sağlayan Acil Durum Çantası hayat kurtarıcı nitelikte. Peki Acil Durum Çantası nasıl hazırlanır? İşte deprem çantasında bulunması gerekenler…
Deprem çantasının önemi nedir?
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir.
Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir.
Deprem çantası nerelerde bulunmalı?
Afet ve Acil Durum Çantası sadece evinizde, iş yerinizde değil okulunuzda, sınıfınızda da olmalıdır.
Deprem çantası nerede saklanmalı?
Uzmanlar, doğru bir şekilde hazırlanan ve muhafaza edilen deprem çantasının hayat kurtaracağını belirtiyor. Hazırlanan deprem çantasının, deprem anında yaşanacak panik sebebiyle kolay ulaşılacak bir yerde saklanılması gerekiyor.
Deprem çantasının içerisinde neler olmalı?
Barınma
- Çadır
- Uyku tulumu veya battaniye
Gıda
- Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
Önemli belge fotokopileri
- Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
- Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
- Zorunlu Deprem Poliçesi
- Diplomalar
- Pasaport, banka cüzdanı vb.
- Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
Giyecekler
- İç çamaşırı
- Çorap
- Yağmurluk
- İklime uygun giysiler
Su
- Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.
Hijyen malzemeler
- Sabun ve Dezenfektanlar
- Diş fırçası ve macunu
- Islak mendil
- Tuvalet kâğıdı
- Hijyenik ped
- Diğer malzemeler
İlk yardım çantası
- Çakı, düdük, küçük makas
- Kâğıt, kalem
- Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)