James Webb bu kez Yaratılış Sütunları'nı görüntüledi

James Webb Teleskobu'ndan büyüleyici bir görüntü daha geldi. Webb bu kez Yaratılış Sütunları'nı görüntüledi. Burası, yıldızların oluşmaya devam ettiği aktif bir bölge...

James Webb bu kez Yaratılış Sütunları'nı görüntüledi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), James Webb Uzay Teleskobu, 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki "Yaratılış Sütunları"nın görüntüsünü paylaştı.

Görüntülerde yoğun hidrojen ve toz bulutunun arasında Yaratılış Sütunları görülüyor.

James Webb bu kez Yaratılış Sütunları'nı görüntüledi - Resim : 1

James Webb'in resmi Twitter hesabından görüntülere ilişkin yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Beklediğin şey bu. Webb'in nefes kesici Yaratılış Sütunları manzarasında bizimle yolculuk edin, burada çok sayıda yeni oluşmuş yıldız, yarı saydam gaz ve toz sütunları arasında çiy damlaları gibi parıldar"

James Webb bu kez Yaratılış Sütunları'nı görüntüledi - Resim : 2

FFF Hubble’ın fotoğrafı (solda) ve James Webb’in fotoğrafı (sağda). Yeni teleskobun kızılötesi detektörleri toz bulutlarının iç yüzünü görmemizi sağlıyor.

Yaratılış Sütunları, Hubble Uzay Teleskobu tarafından ilk kez 1995 yılında görüntülenmişti. Hubble, 2014'te bir kez daha Yaratılış Sütunları'nın karesini paylaştı.  James Webb'in paylaşımının ardından, Hubble Uzay Teleskobu 2014'te çekilen görüntüyle yeni görüntü karşılaştırıldı. Ancak bugüne kadara elde edilen hiçbir görüntü James Webb'in paylaştığı derinlikte ve netlikte olmadı.

BBC'nin aktardığına göre, sütunlar Kartal Nebulası’nda yer alıyor. Burası, yıldızların oluşmaya devam ettiği aktif bir bölge.

Webb, kızılötesi sensörleri sayesinde sütunlardaki toz bulutlarının bulanıklaştıran etkisini bertaraf ederek bölgede oluşan yeni yıldızları daha iyi inceleyebiliyor.

Kartal Nebulası’ndaki bu sütunlar, etraftaki dev yıldızların yoğun morötesi ışıklarıyla şekil alıyor ve aydınlanıyor.

Fakat bu radyasyon aynı zamanda sütunları dağıtıcı bir etkiye sahip.

Hatta şu an sihirli bir şekilde o noktada belirseniz, muhtemelen ortada artık sütun kalmadığını görürdünüz.

Sütunlardan yansıyan ışığın buraya ulaşması 6 bin 500 yıl sürdüğü için Dünya’dan baktığımızda hâlâ sütunların 6 bin 500 yıl önceki halini görebiliyoruz.