2025 yılında Kadir Gecesi, 26 Mart Çarşamba’yı 27 Mart Perşembe’ye bağlayan gece idrak edilecek. Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilir ve bu gece akşam ezanı ile başlar, imsak vaktinde sona erer.
Kadir Gecesi’nde ibadetler, akşam ezanından itibaren başlayabilir. En faziletli saatler ise gecenin son üçte birlik kısmıdır, yani seher vaktidir. Bu zaman dilimi, duaların ve tövbelerin en makbul kabul edildiği anlardır.
İbadet için önerilen saat aralığı: Akşam ezanı (yaklaşık 19:30) – İmsak vakti (yaklaşık 05:00)
Kadir gecesinin Kur’ân-ı Kerîm ve hadislerde ifadesini bulan önemi, bu gecede yapılan ibadet ve duaların kabul edileceğine, bu geceyi ihya edenlerin günahlarının bağışlanacağına dair Hz. Peygamber’in açıklamaları, müslüman toplumlarda ve özellikle Osmanlılar’da Kadir gecesinin diğer kandillere göre daha büyük ilgi görmesine, bu arada sosyal hayata yansımasına, örf ve âdetlerin zenginleşmesine vesile olmuştur.
Bilinenin aksine Kadir Gecesi kandil değildir. Kandil günleri arasında Regaib, Miraç, Berat ve Mevlid kandili yer alır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v), Hz. Aişe annemize bu gece için şu duayı öğretmiştir:
“Allahümme inneke afuvvun tuhibbü’l-afve fa’fu annî.”
(Allah’ım, Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.)
Bunun yanı sıra şu dualar da tavsiye edilir:
İstiğfar (Estağfirullah el azim...)
Salavat-ı Şerife (Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed...)
Kur’an-ı Kerim’den sureler (Kadir, Yasin, Duhan, Mülk)
Dilek duaları, içten yapılan samimi yakarışlar
Kadir Gecesi'nde Neler Yapılır? Hangi İbadetler Edilir?
Bu mübarek geceyi dolu dolu geçirmek isteyenler için önerilen ibadetler:
Kur’an-ı Kerim okumak
Tövbe ve istiğfar etmek
Gece namazı (nafile, tesbih veya teheccüd)
Salavat ve zikirle meşgul olmak
Sadaka vermek, hayır yapmak
Sevdiklerimiz ve ümmet için dua etmek
Bu gece bir ömre bedel olabilir… Her bir ibadet, bin aydan daha hayırlı sevaplarla karşılık bulabilir.
Kadir kelimesi sözlükte, “güç, şeref, hüküm, kıymet” anlamlarına gelmektedir. Kadir Gecesi terkibi ise dinî literatürde “Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece” manasında kullanılmaktadır.
Zaman ve mekânlar, kendilerinde vuku bulan önemli hadiselerle değer kazanırlar. Kadir Gecesi’nin kıymeti ise Kur’an’dan gelmektedir. Çünkü Yüce Allah’ın insanlara son hitabı ve evrensel mesajı olan Kur’an bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Bu gece; kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, taştan, tahtadan ve helvadan yapılmış putların ilah kabul edildiği, zulümatın kol gezdiği ve cahiliye karanlığının çöktüğü diyarların İslam nuruyla tanışmaya, Kur’an’la aydınlanmaya ve Hz. Muhammed’in (s.a.s.) risaletiyle şereflenmeye başladığı gecedir.
İnsan için yenilenme ve diriliş vesilesi olan ramazan ayında saklı bulunan Kadir Gecesi, insanlığın sonsuz saadetine vesile olacak fırsatlarla gelmektedir. Yüce Allah, Kur’an’da Kadir Gecesi’nin bin aydan hayırlı olduğunu bildirmektedir. (Kadr, 97/3.) Peygamber Efendimiz de, “…Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” (Nesâî, Sıyâm, 5.) buyurarak Kadir Gecesi’nin önemine vurgu yapmaktadır.