Kalça çıkığı nasıl oluşur? Bebeklerde ve küçük çocuklarda kalça ekleminin düzgün biçimde gelişmemesi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Kalça çıkığı problemi önemsenmelidir.Kalça çıkığı nasıl tedavi edilir? Ortopedi ve Travmatoloji Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen kalça çıkıklığı problemi hakkında merak edilenleri sizler için anlatıyor.
KALÇA ÇIKIĞI NASIL OLUŞUR?
Gelişimsel kalça çıkığı; bebeğin kalça yuvasının gelişmemesi, eksik kalmasıdır. Yuva içerisine oturan baş, tepe bölgesinden örtülmediği için zaman içerisinde kalça çıkıklığına sebebiyet vermektedir.
Kalça eklemi, yapısı gereği küresel bir eklemdir. Bu eklemin oluşumu anne karnında ana kontur oluştuktan sonra gerçekleşir. Kalçayı oluşturmak ve kalçayı rahat, açık bir pozisyonda tutmak için hastanın aktif bir kalçaya sahip olması çok önemlidir.
Bu sayede kalça eklemi başı küresel hale gelirken aynı zamanda kalça eklemini oluşturan küresel kafa da yuvanın içini boşaltır. Bu dönemi atlatamazsa, soketin kısmi sığlaşması veya kalçanın gelişimsel çıkığı, kalça kapsama bozukluğu olarak bilinir.
Kalça çıkığı, hasta 1 yaşında yürümeye başladıktan sonra meydana gelebilir. Yürüme gecikmesi, topallık şikayeti olan 1 yaşındaki çocuklarda hastada kalça çıkığından şüphelenilmelidir. Bacakta kısalık oluştuğunda artık kalça çıkığı kesin olarak teşhis edilebilir. Bu aşamayı geçen kişilerde veya kalçaları tam olarak dışarı çıkmamış ancak örtüdeki kusurlar nedeniyle eklemin doğal yapısı oluşmamış kişilerde yetişkinlik döneminde erken kireçlenme sorunu görülebilir.
KALÇA ÇIKIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bebeklere kalça çıkıklığı teşhisi konduğunda, bebeğin ilk birkaç ayı boyunca bazı bandajlar ve yastıklar ile tedavi edilebilir. Tüm tedaviye rağmen çıkık 1 yaşında devam ederse cerrahi uygulanır. 12 aylıkken cerrahi tedavide kalça ekleminin içinden sokulup çok fazla açmadan kapatmak mümkündür.
Yetişkin kalça çıkığı; Yetişkinlerde kalça çıkığı tedavisi, hastanın yaşına, kemik sağlığına ve kalça eklemindeki aşınmanın düzeyine bağlı olarak yapılır. Hastanın kalça eklemi detaylı olarak incelenip muayenesi yapıldıktan sonra cerrahi dışı yöntemler ile ameliyat süresinin geciktirilmesi sağlanır ya da cerrahi yöntemler ile tedavi yapılır.
Erişkin kalça çıkıklarında kıkırdak zamanla yıpranır ve yenilenmez. Kalça çıkığı çok sancılı bir süreç olabilir. Hayat kalitesini çok fazla etkilemeye başlamadan uzman hekimle görüşülmesi gerekilir. Yetişkin kalça çıkıklığında tercih edilen tedavi yöntemleri ise;
Ortopedik ayakkabılar: Herhangi bir acil durumun gözlenmediği durumlar için uygundur. Ortopedik ayakkabılarla, bir ayağın diğerinden daha uzun veya daha kısa olduğu durumlarda önerilebilir.
Cerrahi yöntem: Hastanın günlük hareketlerine müdahale etmemek için doktorların kullandığı son yöntemdir. Ağrı ortopedik ayakkabılarla geçmediği için bu yöntem kullanılmaktadır.
Eklem protez cerrahisi: Çıkık bir kalça kemiğini değiştirerek kısalığı gidermeye çalışır. Cerrahi yöntemlerin gelişmesi nedeniyle bu tedavilerin riskleri büyük ölçüde azaltılmıştır.