Kanser hücreleriyle savaşan yeni tedavi yöntemi! O kanser türünde devrim yaratacak!

San Diego Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan araştırma, akciğer kanserinde devrim yaratabileceği düşünülen tedavi yöntemini ortaya koyuyor. Bilim insanlarının, fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarda olumlu sonuçlar elde etmesi, insanlar üzerinde bu tedavinin işe yarayabileceğine dair kapıları aralıyor.

Kanser hücreleriyle savaşan yeni tedavi yöntemi! O kanser türünde devrim yaratacak!

Bilim insanları, akciğer kanseri tedavisinde kullanılabilecek yeni tedavi yöntemi geliştirdi. Alglerden minik robotlar oluşturulmasına dayanan bu yöntem, fare deneylerinde başarılı oldu. 

ABD'deki San Diego Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, mikro robotları oluşturmak için tümörlere karşı kullanılacak ilaç dolu nanopartikülleri, yeşil alg hücrelerinin yüzeyine yerleştirdi. 

DOĞRUDAN TÜMÖRE MÜDAHALE

Bu nanopartikülleri taşıyan algler, mikro robotlarla akciğerlerde oluşan tümörlere gönderiliyor. 

Bilim insanları böylelikle kemoterapi tedavisini doğrudan tümöre ve bunların yayıldığı bölgelere etkili şekilde taşıyabiliyor.

KAMUFLAJ GÖREVİ GÖRÜYOR

Hakemli dergi Science Advances'da yayımlanan çalışmada, nanopartikülleri taşıyan alglere özel bir kaplama aracılığıyla kırmızı kan hücresi görüntüsü veriliyor.

Araştırmanın ortak başyazarlarından Zhengxing Li, bu kaplamanın "kamuflaj" görevi gördüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

Bu kaplama nanopartikülün vücuttaki kırmızı kan hücreleri gibi görünmesini sağlıyor, böylece olası bağışıklık tepkisinin tetiklenmesini engelliyor.

Kanser hücreleriyle savaşan yeni tedavi yöntemi! O kanser türünde devrim yaratacak! - Resim : 1

NEFES BORUSUNA YERLEŞTİRİLİYOR

Akciğerlerinde metastaz yapmış melanomlu fareler, nefes borularına yerleştirilen küçük bir tüp aracılığıyla vücutlarına gönderilen mikro robotlarla tedavi edildi. 

Independent haberine göre; tedavisi başarılı olan farelerin hayatta kalma süresi ortalama 37 gün olurken, tedavi edilmeyen farelerde bu süre 27 gündü.

"BÖLGEDE KALMA SÜRESİNİ UZATTI"

Li, mikro robotların akciğerde yüzerek ilerlediğini belirterek "Bu, ilacın derin akciğer dokusuna dağılımını önemli ölçüde iyileştirirken, bölgede kalma süresini de uzattı" dedi.

Araştırmacılar, mikro robot tedavisini daha büyük hayvanlarda denemek için hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Ekibin nihai hedefiyse cihazın insanlar üzerindeki klinik çalışmalarına geçmek.