Kanser tedavisinde çığır açan buluş
Çinli bilim insanları, kanser tedavisinde yeni bir sayfa açabilecek çalışmaya imza attı. Araştırmacılar, kanserin patolojik görüntülerini detaylı okuyabilen çok yönlü bir yapay zeka modeli geliştirdi. Yeni yöntemin doğruluk oranı ise yüzde 95'in üzerinde.
Kanserin genom sınıflandırmasını yapıyor, lezyonları tanımlıyor, çoklu kanserin biyobelirteçlerini değerlendiriyor. Çinli bilim insanları, kanser teşhisinde tıp dünyasını heyecanlandıran bir çalışmaya imza attı. Çin Hava Kuvvetleri Üniversitesi, Tsinghua Tıp Üniversitesi ile yapay zekaya bağlı teknoloji üreten Sensetime araştırmacıları kolları sıvadı.
Petorchestra’yı geliştirdi. Yeni yapay zeka modeli Petorchestra, pan-kanser yani kanserin genom sınıflandırmasını, lezyon tanımı, çoklu kanser ve biyobelirteç değerlendirmesini kolaylıkla yaptı. Araştırma sırasında ülkedeki yerel verilerin yaklaşık 300 bin patoloji görüntüsü kullanıldı. Çok yönlü yapay zeka Petorchestra, 50'ye yakın kanser vakasında başarı ile tespit etti. Petorchestra'nın başarı oranı ise yüzde 95'in üzerinde. Gelişme sayesinde pek çok kanser çeşidinin tespit ve tedavi yöntemini hızlandıracağı ifade edildi.
Çalışmanın, Çin'in yapay zeka alanındaki hızlı büyümesinin bir göstergesi olarak da değerlendiriliyor.