Kanserle mücadele yeni umut! Çernobil’deki kurtlar kansere direnç geliştirdi
Çernobil’de yaşanan facianın ardından insanların terk ettiği bölgede kurt ve hayvan popülasyonunda artış görünmeye başlandı. Çernobil'de yaşayan mutant kurtların ölümcül kanser hastalığıyla savaşmasına yardımcı olabilecek dayanıklı genomlar geliştirdiğini tespit etti.
26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği’ne bağlı Ukrayna’nın Pripyat şehri yakınındaki Çernobil Nükleer Santrali’nde çok büyük bir patlama gerçekleşti. Patlamada 31 kişi hayatını kaybetti ve bölgede yaşayanlar tahliye edildi. Bölgeye yayılan radyasyonun neden olduğu kanserden ölümlerde dahil edilince can kaybı 100 bine yaklaşmıştı.
Yeni bir araştırma ise Çernobil civarında yaşayan kurtların 1986’daki patlamadan sonra kansere karşı direnç geliştirdiğini ortaya çıkardı. ABD’de Princeton Üniversitesi’nde evrimsel biyolog olan Cara Love ve ekibi, Çernobil Tahliye Bölgesi’ndeki (CEZ) kurtların kansere karşı direnç gösteren genetik olarak değiştirilmiş bağışıklık sistemlerine sahip olduğunu buldu.
RADYASYONDAN ETKİLENMİYORLAR
Araştırmacılar, Çernobil civarında yaşayan mutasyona uğramış kurtların DNA’larıyla değişime uğramayan kurtların DNA’larını karşılaştırdı. Sonuçlar, Çernobil kurtlarının ölümcül radyasyon almalarına rağmen bu radyoaktif maddeye karşı dirençli olduklarını gösterdi. Analiz, kanserle bağlantılı bazı genlerin yeni mutasyonlara sahip olduğunu gösterirken, hayvanların radyasyondan korunmak için evrimleştiği belirtildi.