Kanun değişti, müteahhitler batma noktasına geldi! Demir fiyatı yerine domates fiyatı baz alınarak yapılan hesap inşaat sektörünü bitiriyor!

Enflasyon hesaplama yöntemi nedeniyle inşaat maliyetlerindeki artıştan kaynaklı farkları maliyete yansıtamayan inşaat sektörü adeta can çekişiyor. Birçok firma konkordato ilan ederken, müteahhitler sorunun kaynağındaki kanunun değiştirilerek, eski ihale kanununa geri dönülmesini istiyor.

Kanun değişti, müteahhitler batma noktasına geldi! Demir fiyatı yerine domates fiyatı baz alınarak yapılan hesap inşaat sektörünü bitiriyor!

Devlet İhale Kanunu’nun değişmesiyle birlikte zaman içerisinde inşaat sektöründe binlerce müteahhit iş yapamaz duruma geldi. Dolar ve enflasyonun hızlı artışı inşaat maliyetlerini ciddi artırırken malzeme ve işçilik maliyetlerindeki beklenmedik artışların önüne de geçilemiyor.

4734 SAYILI KANUN SEKTÖRÜN BELİNİ BÜKÜYOR

Müteahhitler her şeyin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun değiştirilerek 4734 sayılı kanuna dönüştürülmesi ile başladığını ifade ediyor.

2886 sayılı kanunda kamu müteahhitlerine, oluşan fiyat farkları inşaatın temel maddeleri, demir, çimento, beton, akaryakıt vb maddeler baz alınarak verilirken 4734 sayılı kanunda bu hesaplama değiştirildi, TÜİK'in enflasyon hesaplamaları baz alındı. 

 Yani, demir, beton ve akaryakıtın yerini domates, biber ve enflasyon hesaplamasında kullanılan diğer ürünler aldı.

DEMİR DEĞİL DOMATES, BİBER ÜZERİNDEN!

Enflasyonun hızlı artışıyla birlikte de temel gıda, giyim vb. ürünlerle hesaplanan enflasyon farkları demir, beton, çimento, akaryakıt gibi inşaat sektörünün temel maddelerinin çok altında kaldı. Dolayısıyla hesap inşaat malzemelerindeki artış üzerinden yapılmadığı için fiyat artışlarını maliyete yansıtamayan sektör iflas noktasına geldi.

Sadece şunu hatırlatmak bile yeterli olacaktır: Geçen yılın sonunda 10 bin lira civarında olan inşaat demirinin tonu şu anda 30 bin Türk Lirası’na ulaştı.

PEKİ ÇÖZÜM NE?

Kamu müteahhitleri ne kadar iyi fiyatlarla ihaleler alsalar bile, maliyet farklarını zaman içinde alamadıkları için karları eriyor ve zarara dönüyor.

Kamu müteahhitleri, kısa vadede tasfiye sürecinin başlatılması ardından da hemen kanun değişikliği yapılması, 2886 sayılı eski ihale kanuna geri dönülmesi yönünde hem fikirler. 

Önlem alınmazsa inşaat sektörü geri döndürülemez şekilde büyük bir zarar görecek.