Karaciğer yağlanmasının asıl sorumlusu yağ değil!
Karaciğerimizin normal yağ içeriği ortalama %10 dur. Bu oranın daha fazla olması ise karaciğer yağlanması olarak adlandırılır. Türkiye’de her 4 kişiden birinin karaciğer yağlanması olması sebebi ile aslında önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Bu sorunun temelinde ise tabiki beslenme yer alıyor. Özellikle göbek bölgesi yağlanmanın kadınlarda 88 cm’i, erkeklerde ise maksimum 101 cm’i geçmemelidir. Bu sayıların üzerinde olması karaciğer yağlanmasının göstergelerinden biri olabilir.
"Eğer çok fazla yağ yersem karaciğer yaşlanmasına sebep olurum" gibi bir düşünceniz var ise bunun pek doğru olmayacağını söyleyebilirim. Çünkü, yapılan son araştırmalar karaciğer yağlanmasının en temelinde; fazla miktarda “basit” karbonhidrat tüketimi, bunların yanında ise trans ve doymuş yağların yüksek olduğunu gösteriyor. Yani yağın ve karbonhidratın türü, miktarı kadar önemli.
Eğer karaciğer yağlanmanız var ise en temel 5 önerim;
1- Günde 3-4 porsiyondan fazla meyve tüketmemelisiniz.
2- Beyaz un, şeker, nişasta, paketli gıdalar, pasta, börek, kaymak, krema, poğaça vb. besinleri bir süreliğine beslenmenizden çıkartmalı veya kısıtlamalısınız.
3- Yemeklerde sadece zeytinyağı kullanmalı, kızartma, tereyağı, iç yağ, salamura besinler ve sakatatlardan uzak durmalısınız.
4- Enginar, avokado, kereviz, ıspanak, brüksel lahana, brokoli, pırasa vb. besinleri beslenmenize eklemelisiniz. (Sirke halinde veya yemeklere yağ olarak da ekleyebilirsiniz)
5- Düzenli egzersizi arttırmalı veya günlük olarak minimum 7 bin adımı tutturmalısınız.