Kars ve Ardahan'dan tüm Türkiye'yi şaşırtan haber, geldi. Kars ve Ardahan il sınırları içerisinde kalan ve Doğu Anadolu'nun en büyük 2'inci gölü olan, Çıldır Gölü'nün bir kısmı dondu. Mavi ile beyazın buluştuğu donan Çıldır Gölü havadan görüntülendi. Manzara hayran bıraktı ancak gölün bir günde 10 santimetre yükselerek buz tutması bölge halkını da hem şaşırttı hem de tedirgin etti.
BUZU TEST ETTİLER
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşbaşı köyü mevkiinde Yunusun Yeri'nde yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya hazırlanan kızakçılar, donun gölünün üzerine çıkarak buzu test etti, atlarını kızaklara koşan kızakçılar, göl kenarında atlarıyla gezdi, son hazırlıklarını yapan kızakçılar, önümüzdeki hafta atlı kızakları buzun üzerine indirecek.
"BUZ KALINLIĞI 10 SANTİMETRE OLDU"
Sezon hazırlıklarını yaptıklarını ifade eden atlı kızakçı Davut Daşdemir, “Çıldır Gölü'nün üzerindeydik. Ölçümlerimizi yaptık. Dün 5 santimdi, bugün geldik tekrar ölçüm yaptık buz kalınlığı 10 santim oldu. resim çekmek ve yürüme amaçlı herkes buzun üzerine çıkabilir" dedi.
"HER GEÇEN GÜN DAHA DA KALINLAŞIYOR"
Bir hafta sonra atlı kızaklarla buz üzerine çıkacaklarını belirten Daşdemir, “Buz buz her geçen gün daha da kalınlaşıyor. İnşallah önümüzdeki hafta içi 30 santimi bulacak buz kalınlığı, atlarımızla beraber hizmet vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.
EŞSİZ BULUŞMA
Kars'a tur operatörleri aracılığı veya Turistik Doğu Ekspresi ile Doğu Ekspresiyle gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettikleri Çıldır Gölü kısmen dondu. Buz tutan göl havadan görüntülenirken, mavi ile beyazın eşsiz buluşması ise kartpostal görüntüler ortaya çıkardı.
ÇILDIR GÖLÜ
Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan bir göldür. Eskiden Palakatsio Gölü olarak adlandırılıyordu.
EN BÜYÜK İKİNCİ GÖLDÜR
Çıldır Gölü, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir. Çevresi ise yaklaşık 60 kilometredir.
ÖNEMLİ BİR EKONOMİK GELİR KAYNAĞI
Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı teşkil etmektedir. Gölde balıkçılık önemli bir insan aktivitesi olup, kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmaktadır.
STOKLARI OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR
Gölde yakalanan en önemli balık türü (aynalı) Sazan (Cyprinus carpio). Ancak kurak geçen mevsimlerde, göl seviyesi hızla çekilmekte ve bu nedenle sazan gibi türlerin üremesi için gerekli sazlıklar daralmaktadır. Bununla beraber, birçok balıkçının yasaklara uymayarak kontrolsüz avlanmaları balık stoklarını olumsuz etkilemektedir.