Yaz sıcaklarının ilacı olan kavunun faydaları saymakla bitmiyor. Diyetisyen Aslıhan Altuntaş kavunun faydalarını açıklarken bazı konularda da uyarılarda bulundu.
Kavunun en önemli özelliği bağırsak dostu olması. Bağırsak dostu olarak biliniyor. Bunun nedeni ise lifli olması. Ortalama bir porsiyon kavunda 1,5 gram lif bulunuyor ve bu lifler bağırsakların çalışması için vazgeçilmez.
Kahvaltıda da yenilebilen kavun lifli olması sayesinde uzun süre tokluk hissi vererek kilo alımının da önüne geçebiliyor.
Diğer sarı ve turuncu meyvelerde de bol bol bulunan beta karoten açısından da zengin olan kavun böylece A vitamini eksikliğini gidermeye de yardımcı oluyor. Haliyle gözler için de kavun faydalı bir besin haline geliyor.
Bazı araştırmalarda beta karotenin katarakt oluşumunu önlediği sonucuna varılmıştı. Bağışıklık konusunda da faydalı bir madde olduğu biliniyor.
Kavunda ayrıca B ve C vitaminlerinin yanı sıra sodyum, potasyoum, magnezyum, demir, bakır ve alfa karoten de bulunuyor.
Adeta bir folat deposu olan kavun bu yönüyle hamile kalmak isteyenler için de önemli bir meyve.
Düzenli olarak tüketilen kavunun doğurganlığı artırdığına yönelik barı araştırmalar var. Bitmedi ayrıca hamileliğin sağlıklı olarak geçmesinin yanı sıra bebeğin de sağlıklı doğmasında katkıları var. Kavunun hormonları dengeleyici özelliği de bulunuyor.
Ancak kavun tüketirken dikkatli de olmak gerekiyor. Aşırıya kaçılmamalı ve günde 150 gramdan fazla tüketilmemeli.
Kavun özellikle spor yapanların, egzersiz öncesinde gönül rahatlığıyla yiyebileceği bir meyve olduğunu da belirtelim.