Güney Afrika’da güney ucunun hemen doğusunda, antik kıyıdan onlarca kilometre içeride arkeolojik bir alan keşfedildi. Bunun üzerine uzmanlar kayalık alanların üzerine düşerek hemen araştırmalara başladı.
153.000 YILLIK AYAK İZİ KEŞFEDİLDİ
Arkeologlar tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında herkesi heyecanlandıran bir keşif yapıldı. Uzmanlar Homo Sapiens’e ait 153.000 yıllık ayak izi buldular. Keşfi duyan yetkililer hemen sarı şeritlerle çevirerek alanı koruma altına aldılar.
SADECE AYAK İZLERİ DE DEĞİL
Bu Güney Afrika izleri arasında, dördü hominin ayak izleri, biri diz izleri ve dördü “ammoglifler” adı verilen (sadece ayak izlerini değil, insanlar tarafından yapılan ve zaman içinde korunan herhangi bir deseni ifade eden bir terim) izler vardı.
ARKEOLOJİK KAYITLARA ÇOK ŞEY KATABİLİR
Araştırmacılara göre ayak izi kanıtları, yalnızca bu yüzeylerde bireysel veya grup olarak seyahat eden insanların bir göstergesi değil, aynı zamanda yaptıkları bazı faaliyetlerin de kanıtını sağlayabildiğinden, arkeolojik kayıtlara çok şey katabilir.
Güney Afrika’da, modern insan davranışına dair ilk kanıtlar, takı gibi kişisel süslemeleri, karmaşık taş aletlerin geliştirilmesini, soyut sembollerin kullanımını, kabuklu deniz hayvanlarının hasat edilmesini ve kıyıdaki mağara ve kaya sığınaklarını içeriyor.
Araştırmacılar, Güney Afrika’daki söz konusu siteleri tarihlendirmek için optik olarak uyarılmış lüminesans (OSL) yöntemini kullandı. Bu tarihleme yöntemi, fosilleşmiş izlerin içindeki veya yakınındaki kuvars veya feldispat tanelerinin en son güneş ışığına maruz kalmasından bu yana geçen süreyi tahmin ederek çalışıyor. İnsanların üzerinde yürüdüğü yüzeyler hızla gömüldüğünde, tarihi belirlemek için OSL kullanılabilir.
YÜKSEK KAYALIKLARDA BULUNDU
Yüksek kayalıklarda korunan yedi tanımlanabilir iz içeren Garden Route Ulusal Parkı (GRNP) alanından alınan örnekler, 153.000 yıl öncesine (artı veya eksi 10.000 yıl) tarihlendi. Afrika, Asya ve Avrupa’daki diğer hominin türlerine ait daha eski korunmuş ayak izleri olmasına rağmen, GRNP alanı şu anda Afrika’da yaklaşık 300.000 yıl önce evrimleşen Homo sapiens tarafından yapılmış en eski ayak izi olma özelliğini kazandı.
Çalışmanın ilk yazarı Charles Helm, ekibin incelediği örneklerin çoğunun 70.000 ila 130.000 yıl öncesine ait olduğunu ve 153.000 yıllık izleri bulduklarında hoş bir şekilde şaşırdıklarını söylüyor.