Kayısı kenti Malatya'da yetiştirilen meyve şaşırttı

Kayısı kenti Malatya'da çiftçiler, geçtiğimiz yıl Mersin'in Anamur ilçesinden denemek için getirdikleri muz fidelerinden verim alınca sera alanını büyütmeye karar verdiler.

Battalgazi ilçesi Kadıçayır Mahallesi'nde fidancılıkla uğraşan Malatyalı çiftçiler Mersin'in Anamur ilçesinden denemek için getirerek oluşturdukları muz serasından verim aldı. Dünya kayısı başkenti olan Malatya'da farkı meyve türlerinin yetiştirilmesi bakımından çalışma başlatan Malatyalı çiftçiler denemek için Anamur ilçesinden muz fidesi getirdi.

Kayısı kenti Malatya'da yetiştirilen meyve şaşırttı - Resim : 1

1 YILI AŞKIN SÜRE ÖNCE DİKTİLER

Oluşturulan 50 metrekarelik sera alanında 18 adet muz fidesi diken Nurettin Çarpıcı ve Aziz Haliloğlu adlı çiftçiler 1 yılı aşkın bir süre önce diktikleri muz fidelerinden önümüzdeki günlerde ilk verimi almaya hazırlanıyor. Sera, Tarım İl ve İlçe Müdürlüğüne bağlı teknik ekipler bölgeye gelerek yetiştirilen muz serasında incelemelerde bulundu.

Kayısı kenti Malatya'da yetiştirilen meyve şaşırttı - Resim : 2

"YENİ MEYVELER ÇIKMAYA BAŞLADI"

Deneme amaçlı muz fidanı yetiştirmeye başladıklarını ifade eden çiftçi Nurettin Çarpıcı, "Fidanlarımız Anamur'un fidanı. Oradan alıp buraya getirerek diktik. Fidanlarımız geldiğinde yarım metre civarında olan boyları şuan 3 metreyi aşmış durumda. Mayıs 2023'te fidanlarımızı diktik. Bu yıl Mayıs, Haziran ayında da yavaş yavaş meyvesini vermeye başladı. Şuan meyvelerin bir kısmı sararmaya yüz tutmuş. Bir taraftan da yeni meyveler çıkmaya başladı. Eğer meyvelerimiz randıman verirse seramızı daha büyük alana taşıyacağız inşallah." şeklinde konuştu.

Kayısı kenti Malatya'da yetiştirilen meyve şaşırttı - Resim : 3

DAHA BÜYÜK ALANDA YAPMAK İSTİYORLAR

Üretimde Nurettin Çarpıcı ile beraber yol çıkan Aziz Haliloğlu ise, deneme amaçlı diktikleri muz fidelerinde artık sona geldiklerini belirterek kaliteli bir verim olması durumunda il ve ilçe tarım müdürlüklerinin destek vermesi ile daha büyük alanda Malatya'da muz yetiştiriciliğini yapmak istediklerini ifade etti.